Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин ...

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин

Запалиха олимпийския огън за игрите в Пекин 2022

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин беше разпален в антична Олимпия на специфична гала. На нея участваха държавният глава на Гърция Катерина Сакеларопулу, държавният глава на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и други публични лица.

Зрителите не бяха позволени да участват поради лишения поради пандемията от ковид.

Огънят беше разпален чрез особено параболично огледало, което "улови " слънчевите лъчи, от върховната жрица-актрисата Ксанти Георгиу, на олтара на древногръцкия храм Хера. След това се организира театрално зрелище с група жрици, извършващи гала, учредена на антични обичаи с въвеждане на модерни детайли, оповестява БНР.

Церемонията се организира на стадиона, който в древността е бил хазаин на доста спортни състезания от античните олимпийски игри.

Олимпийският огън беше предаден на първия факлоносец на стадиона-състезателят по ски алпийски дисциплини Йоанис Антониу, който преди този момент взема участие в щафетата с факела за Игрите в Сочи 2014 и също по този начин носи гръцкото знаме при закриването на олимпиадата в Пьончан 2018.

Този път обичайна щафета на олимпийски факел в Гърция беше отменена поради пандемията. Огънят в понеделник ще се придвижи единствено от античния стадион до близкия монумент на създателя на актуалните олимпийски игри-френския барон Пиер дьо Кубертен, след което ще бъде превозен до атинския Акропол, където ще остане през нощта.

Във вторник огънят ще бъде предаден на китайската делегация на публична гала.

Игрите на 24-ата зимна олимпиада ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година, а параолимпийските игри са от 4 до 13 март.

Източник: dnes.bg