Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин ...

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин

Запалиха огъня за Олимпийските игри в Пекин 2022 г.

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин беше разпален през днешния ден в древна Олимпия. Церемонията се проведе в присъствието на държавния глава на Гърция Катерина Сакеларопулу, на държавния глава на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, на ръководителя на Националния олимпийски комитет (НОК) на Гърция Спирос Капралос и други публични лица.

Зрителите не бяха допуснати да участват поради лишения по време на пандемията на ковид .

Огънят беше разпален чрез особено параболично огледало, което " улови " слънчевите лъчи, от върховната жрица - актрисата Ксанти Георгиу, на олтара на древногръцкия храм Хера. След това се проведе театрално зрелище с група жрици, извършващи гала , учредена на древни обичаи с въвеждане на модерни детайли .

Церемонията се проведе на стадиона, който в древността е бил хазаин на доста спортни състезания от древните олимпийски игри. Четирима тибетски деятели нахлуха на стадиона, само че бяха изведени от полицията.

Олимпийският огън беше предаден на първия факлоносец на стадиона на древното светилище. Това е състезателят по ски алпийски дисциплини Йоанис Антониу, който преди този момент взема участие в щафетата с факела за Игрите в Сочи 2014 и също по този начин носи гръцкото знаме при закриването на олимпиадата в Пьончан 2018.

Този път обичайна щафета на олимпийски факел в Гърция беше отменена поради пандемията. Огънят в понеделник ще се придвижи единствено от древния стадион до близкия монумент на създателя на актуалните олимпийски игри - френския барон Пиер дьо Кубертен, след което ще бъде превозен до атинския Акропол, където ще остане през нощта.

Във вторник огънят ще бъде предаден на китайската делегация на публична гала на историческия стадион " Панатинайкос " в Атина. Церемонията там, както и в древна Олимпия, ще се проведе без присъствието на наблюдатели . От Националния олимпийски комитет (НОК) на Гърция обяви, че единствено 200 упълномощени лица ще бъдат на обстоятелството , измежду тях ще има и публични делегации от двете страни.

Огънят ще бъде донесен на стадион " Панатинайкос " от скиорката Параскеви Ладопулу, която ще взема участие на зимните олимпийски игри в Пекин следващата година .

Източник: cross.bg