Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин ...

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин

Запалиха огъня за Пекин 2022 без зрители

Огънят за зимните олимпийски игри през 2022 година в Пекин беше разпален през днешния ден в зревна Олимпия.

Церемонията се организира в наличието на държавния глава на Гърция Катерина Сакеларопулу, на държавния глава на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, на ръководителя на Националния олимпийски комитет (НОК) на Гърция Спирос Капралос и други публични лица.

Зрителите не бяха позволени да участват поради лишения по време на пандемията на ковид.

Огънят беше разпален чрез особено параболично огледало, което "улови " слънчевите лъчи, от висшата жрица - актрисата Ксанти Георгиу, на олтара на древногръцкия храм Хера. След това се организира театрално зрелище с група жрици, извършващи гала, учредена на антични обичаи с въвеждане на модерни детайли.

Церемонията се организира на стадиона, който в древността е бил хазаин на доста спортни надпревари от античните олимпийски игри. Четирима тибетски деятели нахлуха на стадиона, само че бяха изведени от полицията.

Олимпийският огън беше предаден на първия факлоносец на стадиона на античното светилище. Това е състезателят по ски алпийски дисциплини Йоанис Антониу, който преди този момент взема участие в щафетата с факела за Игрите в Сочи 2014 и също по този начин носи гръцкото знаме при закриването на олимпиадата в Пьончан 2018.

Този път обичайна щафета на олимпийски факел в Гърция беше анулирана поради пандемията. Огънят в понеделник ще се придвижи единствено от античния стадион до близкия монумент на създателя на актуалните олимпийски игри - френския барон Пиер дьо Кубертен, след което ще бъде превозен до атинския Акропол, където ще остане през нощта.

Във вторник огънят ще бъде предаден на китайската делегация на публична гала на историческия стадион "Панатинайкос " в Атина. Церемонията там, както и в антична Олимпия, ще се организира без наличието на наблюдатели. От Националния олимпийски комитет (НОК) на Гърция разгласи, че единствено 200 упълномощени лица ще бъдат на събитието, измежду тях ще има и публични делегации от двете страни.

Огънят ще бъде донесен на стадион "Панатинайкос " от скиорката Параскеви Ладопулу, която ще взема участие на зимните олимпийски игри в Пекин следващата година.

Игрите на 24-ата зимна олимпиада ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 година, а параолимпийските игри са от 4 до 13 март.

Източник: gol.bg