Огън, запален от туристи на нерегламентирано място, е подпалил борови

...
Огън, запален от туристи на нерегламентирано място, е подпалил борови
Коментари Харесай

Туристи, нарушители на закона, разпалиха огнен ад до природен феномен до Шумен, извънредната ситуация ще продължи с дни

Огън, разпален от туристи на нерегламентирано място, е запалил борови иглички в гората на естествен парк „ Шуменско плато “. Пожарът зародил към 18,30 часа в сряда над скалния феномен „ Мечката “, прецизират от Североизточното държавно дружество.

Към 300 квадрата борова гора е изгоряла. „ Много жители, които спортуват в региона са се обадили на телефон 112 и ние незабавно се отзовахме “, заяви старши лесничей Ивайло Тодоров от Държавно горско стопанство, който дружно със седем свои сътрудници от пожарният екип е бил на място.

„ Районът, където бушуваше огънят е непроходим и това извънредно доста затрудни работата ни. Загасихме пожара, само че четири индивида от екипа ни останахме дежурни и продължихме да погасяваме новите запалвания, които пораждат поради сухото и топло време “, сподели Тодоров.

Огънят може да продължи да тлее още 2-3 дни и по тази причина на мястото остават дежурни. През последните седмици пожарите на територията на парк „ Шуменско плато “ са зачестили и по тази причина горски ще засилят контрола и ще сформират актове на нарушителите. Преди 3 година част от боровата гора над „ Мечката “ отново е била опожарявана. От полицията оповестиха, че 1000 декара смесена гора е била избавена, с помощта на бързата интервенция на два пожарни екипа и горските чиновници. Хвърлени са 2000 тона вода. Няма материални загуби по техни данни.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР