Официалното откриване на Южния газов коридор, по който природен газ

...
Официалното откриване на Южния газов коридор, по който природен газ
Коментари Харесай

Азербайджан откри Южния газов коридор

Официалното разкриване на " Южния газов кулоар ", по който природен газ от азерското находище " Шах-Дениз " ще потече към Европа се състоя във вторник в столицата на Азербайджан, Баку. В церемонията взеха присъединяване президентът на страната Илхам Алиев, представители на Англия, Съединени американски щати и западни петролно-газови компании, оповестява РИА Новости.

В рамките на церемонията президентът Алиев даде старта за превозването на първото количество природен газ, което потегля към Турция за газопровода TANAP.

Проектът " Южен газов кулоар " планува превозването годишно на 10 милиарда кубични метра азерски газ от Каспийския район през Грузия и Турция към Европа.

 Азерският газ ще задоволи 40% от енергийните потребности на България
Азерският газ ще задоволи 40% от енергийните потребности на България

Газопроводът ТАП ще понижи зависимостта на Южна Европа от въглищата

На първия стадий от плана се планува главният запас за зареждане на оборудването да се добива в границите на втората фаза от създаването на газовото находище " Шах-Дениз ". На идващ стадий към " Южния газов кулоар " се планува включването на суровина и от други източници в района.

По данни на Natural Gas Europe, цената на плана " Южен газов кулоар " е към 40 милиарда $. Тази сума включва 9,3 милиарда $ за построяването на Трансанадолския газопровод (TANAP), 6 милиарда $ - за Трансадриатическия газопровод (TAP) и 23,8 милиарда доларов за втория стадии от създаването на " Шах-Дениз " и разширението на Южнокавказския газопровод.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР