Официалното откриване на най-големия литературен фестивал в България Пловдив чете“

...
Официалното откриване на най-големия литературен фестивал в България Пловдив чете“
Коментари Харесай

P.I.F. открива Пловдив чете на Античния


Официалното разкриване на най-големия книжовен фестивал в България „ Пловдив чете “ е на 13 юни (понеделник), от 20:00 ч. на Античния спектакъл . По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени премиите „ Орфеев венец “ за най-изявен стихотворец през миналата година, както и „ Златна четка “ за най-хубаво художествено оформление на книга. Публиката ще може да се наслаждения и на музикалния театър „ Приказката “ – концерт на група P.I.F., със специфичното присъединяване на Владимир Михайлов (вокал), Ерсин Мустафов (вокал), Иван Велков (китара), Мартин Профиров (барабани), Христо Михалков (бас китара) и Поли Герасимова (мултимедия).

Вход свободен!

Преди това на същия ден от 17:00 ч. в Къща музей „ Христо Г. Данов “ ще се организира обичайното връчване на Националните литературни награди „ Христо Г. Данов “, проведено от Министерството на културата и Община Пловдив.

Най-богатите на литературни събития дни ще бъдат от 6 до 22 юни 2022 година

Срещи с писатели, преводачи, художници, четения и креативен срещи, министър председатели на нови книги, полемики, изложения, концерти, арт работилници и рецитали ще оживят Пловдив по време на фестивала. Премиери на своите най-нови книги ще имат такива знакови за българската литература имена като Здравка Евтимова, Иван Станков, Чавдар Ценов, Йордан Славейков, Маргарита Петкова и Добромир Банев, Костадин Костадинов, Атанас Капралов, Антония Апостолова, Йоанна Елми, Антон Баев, Радослав Бимбалов, Светлозар Желев, Валентин Дишев, Нейко Дамянов, Кирил Василев, Владислав Христов, Поли Муканова, Виктория Бешлийска, Димана Йорданова, Хюсеин Мевсим, Гергина Кръстева и мн. други

По традиция ще се включат и голям брой задгранични създатели. Ще гостува румънският публицист Богдан Станеску, който ще приказва за читателските усети и издателските политики. Ще бъде показан романът на италианският публицист Джовани Додзини „ И Бабукар водеше колоната “ (носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019).  Чуждестранни посетители с техни книги на „ Пловдив чете “ през 2022 година са и украинските писателки Евгения Белорусец с романа й „ Щастливи падения “ и Гаска Шиян с книгата й „ Зад гърба “. Чешкият център в София ще показа романа на чешкия публицист Михал Сикора „ Пет мъртви кучета “.

В рамките на фестивала ще се организира среща – диалог с екипа от Грузия и персонално с Ниня Мачарашвили, шеф на екипа, работил по организацията на интернационалния план „ Тбилиси – международна столица на книгата 2021 “.

Децата също не са забравени. За тях ще има специфични представяния на детски книги. Писателката Петя Кокудева ще показа на най-малките най-новата си книга „ Иху-биху-измислячус “, а дребните читатели ще могат да се допрян до голям брой детски книги на платформата „ Книгоходец ” и на издателство „ Точица “.

Ще се състои обичайното от няколко години връчване на премиите „ Читател на годината от 5 до 105 “ на Народна библиотека „ Иван Вазов “.

Тази година шатрите на близо 50 български издателства, включени в пловдивската Алея на книгата, ще бъдат ситуирани на площад Централен.

Литературният фестивал „ Пловдив чете “ се реализира с поддръжката на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година. Цялата стратегия на „ Пловдив чете “ може да откриете на формалната страница на фестивала: https://plovdivchete.com/programata/
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР