Официалното набиране на номинации за добре познатия и обичан конкурс

...
Официалното набиране на номинации за добре познатия и обичан конкурс
Коментари Харесай

Дървета с история пазят нашите скъпи спомени

Официалното набиране на номинации за добре познатия и обичан конкурс " Дърво с корен " за най-интересните и забележителни дървета на територията на България, техните истории и опазването им стартира за тринайсета поредна година фондация " ЕкоОбщество ". Интересна оригиналност е, че през 2022 година самодейността ще бъде отдадена на климатичните промени, които към този момент оказват съществено въздействие върху екосистемите на планетата, научи ДУМА от Мартина Панайотова.
Белинташ, Родопите - Дървото на живота - бук, 2021, Снимка Живко Константинов
" Тази година взехме решение да посветим " Дърво с корен " точно на климатичните промени, защото желанието ни е да насочим прожекторите към един от форсмажорните проблеми, пред които човечеството е изправено. Случващото се сега - рекордни температури в цяла Европа, засушавания, всеобщи пожари - въздейства директно на дърветата, а оттова - на всяка наранена екосистема, което неизбежно оказва резултат върху живота ни ", споделя Любомира Колчева, шеф на фондация " ЕкоОбщност " и уредник на състезанието " Дърво с корен ".

" Дърво с корен ", който през годините се утвърди като една от обичаните начинания на хората, които обичат и имат отношение към дърветата, и тази година ще провокира участниците да показват неповторими дървета и техните забавни истории в две съществени категории. Всички изпратени оферти ще вземат участие в основната категория " Дърво с корен ". Категорията " Вековните дървета приказват " ще събере впечатляващи вековни дървесни типове, свързани с исторически събития, значими персони или локални предания. Дървета, които са се трансформирали в знак и страж на обещано обитаемо място, станали са значима част от делника и празниците на локалната общественост, нечий жанр или обособен човек и заслужават самопризнание.

В спомагателната трета категория " Млад природолюбител " ще се показват истории на дървета, които са засадени от или за които се грижат деца на възраст сред 6 и 16 години.
Гложенски манастир - липа, 2021, Снимка Евелина Димитрова
" Това е конкурс, с който не търсим най-старото или най-високото дърво, а това, което се е запечатало в сърцата и мозъците на хората. Ако има дърво, което в действителност обичате и почитате - вие, вашият жанр, съседи и другари или цялата ви общественост и обитаемо място - разкажете неговата история! Разкажете за какво то е скъпо за вас, за какво сте го обикнали, с какво е оставило незабравим спомен в душата ви, от коя незабравима преживелица с него постоянно се появява усмивка на лицето ви ", споделят уредниците от фондация " ЕкоОбщност ".

Всички, които биха желали да се включат в състезанието и да показват дърво, което намират за особено, могат да го създадат, като изпратят изложение на дървото, историята му и най-малко 3 фотоси на електронен адрес: [email protected] до 17 октомври 2022 година Предложението на претендентите би трябвало да съдържа също местонахождение, тип и изложение на дървото, както и данни за връзка с участника. Пълните условия за присъединяване в състезанието са оповестени на интернет страниците на " Климат на смяна " и на фондация " ЕкоОбщност " в раздела " Дърво с корен ".

Приемат се номинации за дървета от фенове на природата на територията на цялата страна, в това число на взели участие в миналогодишни издания на състезанието дървета, в случай че досега не са печелили наградата " Дърво с корен ". Всички оферти ще бъдат прегледани от жури, което ще отличи участника в категорията " Млад природолюбител " и ще излъчи финалистите в " Дърво с корен " и " Вековните дървета приказват ". Изборът на спечелилите ще се извърши посредством онлайн гласоподаване от обществеността през ноември 2022 година Любопитните истории на всички постъпващи номинации може да се проследят на фейсбук страницата Конкурс " Дърво с корен ", където ще се разгласяват настоящо.

Тазгодишният конкурс " Дърво с корен " се организира като част от европейската самодейност " Климат на смяната " (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в границите на стратегия DEAR (Програма за обучение за развиване и повишение на информираността) и цели да развие у младите европейски жители разсъдливост и сериозно схващане по отношение на провокираната от климатичните промени миграция като едно от най-големите провокации на глобализирания свят.

Конкурсът " Дърво с корен 2022 " на фондация " ЕкоОбщност " се организира в партньорство с Асоциация на арбористите в България и " Адвенчър нет ".

Дядо-Кольовото дърво завоюва купата през 2021 година
Снимка Михаил Михайлов/Фондация " ЕкоОбщност "
Дядо-Кольовото дърво в село Студена, община Свиленград, завоюва купата " Дърво с корен 2021 " в 12-ото следващо издание на състезанието. Според преданията дъбът е част от гъста гора, край която се заселват първите поданици на селото. Дядо-Кольовото дърво стана българският представител в интернационалния конкурс " Европейско дърво на годината ", в който се включиха 16 страни.

Страницата приготви Вилиана Семерджиева

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР