официално представи първият функционален чип с гъвкава конструкция, в който

...
официално представи първият функционален чип с гъвкава конструкция, в който
Коментари Харесай

ARM анонсира PlasticArm - първият гъвкав пластмасов 32-битов чип

публично показа първият функционален чип с гъвкава структура, в който не се употребява силиций. Новата SoC е основан от експертите на изследователския отдел ARM Research взаимно с компанията PragmatIC в границите на плана PlasticArm .

Проектът е стартират още през 2013 година, а през 2015 година екипът от експерти на плана показва първия първообраз. Но при основаването на работен образец те се сблъскват с софтуерни и индустриални проблеми. Първият работещ функционален чип PlasticArm, който е подготвен за всеобщо произвеждане, е основан в края на предходната година и по-точно на 27 октомври 2020 година. Голяма роля в появяването на този чип изиграва индустриалната система PragmatIC FlexLogIC

Представеният в този момент PlasticArm е напълно опростим чип, основан на 32-битовото RISC ядро Cortrex-M0 плюс 128 байта оперативна памет и 456 байта непрекъсната памет. Пластмасовата SoC работи с тактова периодичност 29 KHz, а потреблението не надвишава 20 миливата. Създателите на PlasticArm обявиха, че неговото произвеждане е по-евтино от неговите силициеви аналози.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР