Официалният сайт на Ватикана публикува пълният текст на размишлението на

...
Официалният сайт на Ватикана публикува пълният текст на размишлението на
Коментари Харесай

Папата на "Царице Небесна" от София: Христос ви иска живи и изпълнени с живот

Официалният уебсайт на Ватикана разгласява цялостният текст на размишлението на папа Франциск преди Богородичната молитва " Царице Небесна " в София. " Дневник " препечатва словото:

Скъпи братя и сестри,
" Христос Воскресе!

С тези думи, от антични времена, в тези земи на България християните – православни и католици – си разменят поздравления през пасхалното време: Христос Воскресе! Те показват огромната наслада за успеха на Исус Христос над злото и над гибелта. Те са удостоверение и удостоверение за сърцевината на нашата религия: Христос живее.

Той е нашата вяра и най-хубавата младост на този свят. Всичко това, което Той допира става ново, изпълва се с живот. Затова, първите думи, които желая да насочва към всеки един от вас са: Той живее и те желае изпълнен с живот! Той е в теб, Той е с теб и в никакъв случай не те оставя. Той върви с теб. Колкото и да се отдалечиш, до теб е Възкръсналия, който те приканва непрекъснато и те чака, с цел да започнеш още веднъж

Той в никакъв случай не се опасява да стартира още веднъж: постоянно ни протяга ръка, с цел да стартираме още веднъж, с цел да станем и да стартираме още веднъж. Колкото и да се чувстваш остарял, поради тъгата - тъгата застарява -, негодуванията, страховете, подозренията и неуспехите, Той ще бъде там, с цел да ти даде още веднъж силата и вярата " (Апостолическо поощрение Christus vivit, 1-2). Той живее, желае те изпълнен с живот и върви с теб. Папа Ронкали и икуменическия разговор Вярата във възкръсналия Христос се прогласява от две хиляди години във всяко кътче на земята, посредством всеотдайната задача на многочислени вярващи, които са призовани да дадат всичко за провъзгласяването на Евангелието, без да държат нищо за себе си. В историята на Църквата, също тук в България, е имало пастири, отличили се със светостта на живота. Сред тях ми е прелестно да напомня предходник, който вие наричате " българският светец ", свети Йоан ХХІІІ, един свет овчар, чийто спомен е изключително жив в тази земя, където той живя от 1925 до 1934.

Тук се научи да цени традицията на Източната черква, установявайки другарски връзки с останалите религиозни вероизповедания. Неговият дипломатически и овчарски опит в България остави толкоз мощен белег в сърцето му, че го подтикна да спомогне в Църквата вероятността на икуменическия разговор, който получи забележителен подтик през Втория ватикански събор, поискан точно от папа Ронкали. В прочут смисъл, би трябвало да благодарим на тази земя за мъдрата и вдъхновяваща вътрешен глас на " положителния папа ". България: кръстопът за другите религии На прага на този икуменически път, по-късно ще имам насладата да поздравя представителите на другите религиозни вероизповедания в България, която, макар че е православна страна, е кръстопът на който се срещат и диалогират другите религиозни изрази. Любезното наличие на тази среща на представители от тези разнообразни общности, демонстрира желанието на всички да вървим по този път, все по-необходим всеки ден, " да приемем културата на разговора, като метод, общото съдействие като държание, взаимното знание като способ и аршин " (Документ за човешкото приятелство, Абу Даби, 4 февруари 2019). Уважението и обичта към Българската православна черква Намираме се покрай античната черква " Света София " и до патриаршеската черква " Свети Александър Невски ", където, доскоро се молих в памет на светите Кирил и Методий, евангелизатори на славянските нации. В желанието да изкажа моето почитание и любов си към почитаната Българска православна черква, имах насладата да поздравя и прегърна моя Събрат, Негово Светейшество Патриарха, както и митрополитите на Светия Синод. Да се разпознаваме и почитаме като рожби на един и също Отец Нека се обърнем в този момент към Блажена Дева Мария, Царица на Небесата и на земята, с цел да се застъпва пред Възкръсналия Господ, да подари на тази изгора земя все по-необходимия подтик да бъде земя на среща, в която, оттатък културните, религиозните или етнически разлики, да можете да продължавате да се разпознавате и почитате като рожби на един и също Отец. Нашата молитва се показва с химна на античната молитва " Царице Небесна ". Ще я отправим от тук, в София, пред несебърската икона на " Св. Богородица-Врата Небесна ", доста скъпа за моя предходник свети Йоан ХХІІІ, който тук, в България, стартира да я уважава и я носеше със себе си до гибелта си.
" [ Regina caeli, laetare, alleluia. Quia quem meruisti portare, alleluia. Resurrexit, sicut dixit, alleluia. Ora pro nobis Deum, alleluia. Gaude et laetare, Virgo Maria, alleluia. Quia surrexit Dominus vere, alleluia. "

" Oremus. Deus, qui per resurrectionem Filii tui Domini nostri Iesu Christi mundum laetificare dignatus es, praesta, quǽsumus, ut per eius Genetricem Virginem Mariam perpetuae capiamus gaudia vitae. Per Christum Dominum nostrum. Amen. ] "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Папата в България (25)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР