Официалният сайт на ЦСКА 1948 публикува интервю с архитект Ивайло

...
Официалният сайт на ЦСКА 1948 публикува интервю с архитект Ивайло
Коментари Харесай

Архитект Мишев: Има големи проблеми за построяване на нов стадион на Българска армия

Официалният уебсайт на ЦСКА 1948 разгласява изявление с проектант Ивайло Мишев по повод вероятно посторяване на нов стадион или възобновяване на “Българска армия”. Мишев имаше план за оборудването още при ръководството на „ Титан “. Пак той взе участие в съдружие „ ЦСКА Завинаги “ . Според него има някои съществени условия, които би трябвало да се покрият, с цел да има триумф начинанието.

- Архитект Мишев, отново подчертаваме, без завист, с най-хубави усеща към всеки армеец, който не желае да бъде лъган – какво е допустимо и какво не към строителството на нов стадион „ Българска войска “? Или обновяването, в случай че е по-точно?


- Стадион „ Българска войска “ не може да излезе отвън тъй наречените чашка на стадиона, която съществува сега. Същото важи и за трите стадиони начело, които преди време построихме от „ ЦСКА вечно “. Актуалната виза, издадена от проектант Петър Диков, третира: покриване на бранш „ В “ с козирка и разширение козирката на бранш „ А “. Сегашната виза не визира “Б “ и „ Г “.

Става въпрос за покриване на монтажен принцип, прочут измежду хората като „ леки структури “. И тези структури би трябвало да дават отговор на новите еврокодове, които бяха признати и имат много високи условия за непоклатимост. Втори вид е да се прибере във вътрешността стадиона – без писта. И по този начин да се разшири околното пространство.

Също по този начин не може да се подвига стадион във височина отвън актуалната. Т.е. козирката би трябвало да бъде на равнището на сегашната козирка.

- Големият проблем сякаш се обрисува паркингът, който би трябвало да бъде за 1600 или 2000 коли?

- Наистина е по този начин. За мен единственото решение е буферен паркинг в периферията на Борисовата градина. Благоприятното за един стадион при смятането на паркоместата е съществуването наоколо на градски превоз, което в тази ситуация е реалност. Не може да има паркинг в границите на стадиона или под стадиона, както четох някъде, поради последните условия за антитероризъм и сигурност на феновете.

- Т.е. всевъзможни планове с под земята паркинг, които се появяват, са нереални?

- Абсолютно! Така че решението е паркинг за 1600 места отвън Борисовата градина, т.е. в нейната външна страна. Но не повече от 500 метра от стадиона, без да има съответно предписание на ФИФА по тематиката. Това са сметки въз основа на условията им за непосредственост на спирка на градския превоз.

- Не може ли да се употребява този на „ Васил Левски “?

- Стадион „ Васил Левски “ не може да се употребява в това отношение, защото съгласно мен има много по-малко паркоместа, а и съществува заплаха от засичане на две мероприятия. Поне това е моето мнение.

- А тези планове, които бяха извадени от клуба, играещ на „ Армията “, по какъв начин бихте ги коментирали?

- Едните сътрудници ги познавам чудесно, имат съществени обекти, оценявам ги високо като експерти. Но планът им припомня този на Ботев Пловдив, който остана неосъществен. И разположението на видяната визуализация не е най-точното по отношение на околното пространство. Средата, в която са показани, не дава отговор на средата на „ Българска войска “. Но да приемем, че е прелиминарен план.

- Борисовата градина ли е, че някъде ги заядоха по какъв начин било паркът в Ловеч?

- (Смее се). Колегите са съществени. Нищо неприятно против тях. Колкото до другия стадион, показан от сътрудника от Щатите, е характерен стадион за бейзбол по каноните на този спорт. Тоест – нямат един бранш или козирка откъм единия бранш. Това е моето мнение.

- Паркингът е проблем, другият са парите – от кое място, изключително за две стадиона?

- Нямам визия. Това е напълно държавно решение.

- Ако финансирането е държавно, без значение дали на тези игрища играе ЦСКА 1948, Апелативен съд 23, няма значение, няма ли това да провокира реакция и в другите клубове – желаеме и ние?

- Със сигурност ще има сходно. Пак споделям – това е държавно решение.

- Колко стадиона са нужни на България, при изискване, че един стадион се устоя от най-малко 50-60 събития годишно?

- Такава е сметката. Трябва да се откри формулата. Но стадион на България е необходим. Ние сме единствените без съвременен стадион. Дори на Балканите сме единствени. А стадионите ще се пълнят, когато развиваме децата, а не се чудим дали мачът е организиран.

- Кога един план е действителен?

- Когато има финансиране. За момента всичко това е… Навремето ние го направихме от предпочитание да помогнем на ЦСКА. Но за жал – не стана.

- Да се върнем. Един ентусиаст, припознал, неприпознал, дано не бъде заблуждаван, а да бъде наясно – стадионът в Борисовата няма по какъв начин да бъде уголемен отвън сегашната граница, а също по този начин и няма късмет да получи лиценз от ФИФА без паркинг?

- Точно по този начин. И няма по какъв начин да има под земята паркинг. Където и да е в Борисовата градина. Това е обект от национално, международно значение. Няма по какъв начин да стане. Нека всеки си направи изследване къде е най-близкото допустимо място. И това не е тематика на новия Подробен устройствен план, залегнало е още в остарелия за Борисовата градина.

- И също да не се лъжат хората – какъв брой ще коства една рационализация на „ Армията “?

- Около 30 милиона евро. Става въпрос за стадион за 28-30 хиляди места. В Германия би коствал 100 милиона евро. Изчислението се прави въз основата на една седалка. В Германия цената е към 3000 евро. Ходихме, гледахме. Казаха ни непосредствено, в случай че някой извади цена от 2800 евро, ще го проверяваме.

- А за „ Васил Левски “?

- Не съм правил сметки. Там нещата са малко по-добри. Хайде, да кажем същата сума. Не е насип като „ Армията “. При „ Армията “ би трябвало да се изрине всичко и да се вдигнат отначало основите-

- И „ Васил Левски “ обаче няма паркинг?

Няма, по този начин е. Навремето имаше проекти за паркинг на мястото на някогашната ледена пързалка. Но отново споделям – „ би могло “. При всички случаи би трябвало държавна и общинска воля. И не става без предварителни изследвания, деликатно обмисляне. Без страната всеки план е жертван. Освен в случай че някой не завоюва от тотото 100 милиона евро и не реши да подари 30 за стадион, щото е готин пич. Друг няма кой да ги даде!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР