Официалната визита на Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова бе по покана

...
Официалната визита на Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова бе по покана
Коментари Харесай

Посланикът на Русия посети Видин

Официалната аудиенция на Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова бе по покана на кмета на Общината доктор Цветан Ценков. Тази заран той посрещна в кабинета си посланика на Руската федерация в България. Гостите от Руското посолство приветства и заместник-кметът по филантропични действия и обществена политика Борислава Борисова. Кметът поздрави Нейно Превъзходителство с добре пристигнала във Видин и й сервира подарък – картина, изобразяваща средновековната цитадела „ Баба Вида “. Д-р Ценков подари рекламни материали за Видин на посланика и съпътстващите я представители на дипломатическата работа – Филип Воскресенский, пълномощен министър, Владимир Чертков, началник отдел „ Консулски “ на Посолството и Нина Бизина, пресаташе.
Преди няколко месеца кметът на Видин изпрати формалната покана до съветския дипломат, като предлагането му бе визитата да бъде през март, по отношение на честването на 3 март – Освобождението на България, за което важен принос имат Русия и съветският народ. Д-р Ценков означи, че това посещаване е към този момент факт: „ Видин е една от първите общини, която насочи към новия съветски дипломат одобрение и покана за посещаване в нашия старопрестолен град. Всеки дипломат, който посети Видин, остава с най-топли усеща. Затова знам, че когато си тръгнете от нашия град, Вие ще сте „ дипломат “ на Видин в Русия “.

По време на диалога той уточни, че едни от основните боеве през Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) са били във Видин. И акцентира, че общата история и православната религия свързват нашите два народа в неразрушима дружба. Кметът акцентира, че Видин е античен град с богата история и неповторими забележителности, като даде за образец втората по величина черква в България – катедралния храм „ Св. вкмч Димитър Солунски “, средновековната цитадела „ Баба Вида “, турското „ Кале “, капиите и други Кметът описа на съветския дипломат и за така наречен триъгълник на толерантността – мястото, където наоколо една до друга се намират Митрополията, Синагогата и Джамията на Осман Пазвантоглу, които са доказателство, че тук са съжителствали разнообразни религии. Този дух на приемливост е към момента жив, което прави Видин един от трите духовни центъра на България, сподели кметът. Той изрази убеденост, че откакто прегледа всички културно-исторически забележителности в нашия град, дипломат Митрофанова персонално ще се убеди, че Видин в действителност е перлата на Дунав.

 Община Видин отпразнува 24 май с тържествено честване в крепостта „ Баба Вида “ (СНИМКИ) Община Видин отпразнува 24 май с тържествено честване в крепостта „ Баба Вида “ (СНИМКИ)
За втора поредна година церемонията за празника се провежда в Летния спектакъл на средновековната историческа забележителност. Под звуци...
Нейно Превъзходителство благодари на кмета за гостоприемството и топлия банкет. Тя изрече благодарност за грижите, които Община Видин поставя за запазване паметта на съветските воини, починали по тези земи. Дипломатът увери, че Русия цени тази дружба и уточни, че това е добра основа за развиване на двустранните връзки. Г-жа Митрофанова показа насладата си от опцията да опознае Видин и съобщи, че има доста вероятности за усилване на съдействието както в областта на културата, по този начин и във връзка с икономическите контакти.
На срещата кметът доктор Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова срещнаха Нейно Превъзходителство с богатата културна стратегия на Община Видин и с идните фестивали, като насочиха покана за присъединяване на съветски сформира и реализатори. Дискутирани бяха също по този начин методите за усилване на интереса на съветските туристи към Видин. Кметът съобщи пред дипломат Митрофанова, че един от целите на общинското управление е основаването на удобна среда за вложения и показа напъните, които се поставят, тъй че евентуалните вложители да избират Видин.

Визитата на Нейно Превъзходителство продължи с посещаване на Руското военно гробище, където дипломат Митрофанова и кметът доктор Ценков сервираха венци и отдадоха респект пред бойците от Трети украински фронт на някогашната Съветска войска, починали в пердах или от раните си при военните дейности през есента на 1944 година Посещението на съветската делегация продължи с обиколка на културно-историческите забележителности на Видин, като шефът на Регионалния исторически музей Десислава Божидарова срещна гостите с забавни обстоятелства от историята на нашия край. Посланик Митрофанова посети и Видинска митрополия, където организира диалог с Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил. По-късно денем тя се срещна и с представители на съветската общественост във Видин
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР