Официалната церемония по обявяване на резултатите и победителите в 13-ото

...
Официалната церемония по обявяване на резултатите и победителите в 13-ото
Коментари Харесай

Чинар на 1051 години край Варна е големият победител в конкурса Дърво с корен 2022

Официалната гала по оповестяване на резултатите и спечелилите в 13-ото издание на състезанието " Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange " се състоя в Полския институт в София.
В онлайн гласуването най-голяма поддръжка с 1593 гласа получи чинарът от Варна на възраст 1051 година, с номинираща Мария Стефанова и децата от клуб " Ела какъвто си " - група за подготовка за гражданско обучение. 
Хилядолетникът, който се намира наоколо до Аспаруховия мост, съществува още от Първото българско царство и е най-старото дърво във Варненска област. Дървото направило усещане и на чешките археолози - братя Шкорпил, които го загатват в свои мемоари, поместени в Известия на Варненското археологическо сдружение от 1921 година Според легендите, чинарът има и чудодейни лечебни свойства - приказва се, че лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, компактно опрял тил в дънера.
През 1969 година дървото е вписано в Регистъра на вековните дървета за Варненска област с местоположение - Варна, в двора на текстилната фабрика, кв. " Аспарухово ". През 2006 година е вписано с възраст 1000 г.; височина 15 м и обиколка 7,7 м. Наградата за първенеца в състезанието връчи директорката на Фондация " ЕкоОбщност " Любомира Колчева.
В категория " Вековните дървета приказват " победител с 222 гласа е 250-годишният полски явен в Харманли, номиниран от Светлана Ангелова и основен воин в литературната класика " Изворът на Белоногата " от П. Р. Славейков. Именно под клоните на вековния полски явен Славейков е чул преданието за Гергана от харманлийския преподавател и възрожденец Дялко Милковски. Със Заповед на министъра на околната среда и водите от 11 юли 2022 година дървото, станало известно като Пазителят на Извора на Белоногата, е вписано в Регистъра на вековните дървета в България. 
В категория " Млад природолюбител ", в която тази година се включиха 9 дървета, номинирани от възпитаници сред 7 и 16 години, журито награди учениците от 2Г клас на ОУ " Иван Вазов " в Силистра с класен началник Стефка Синигерова и Невяна Маринова - преподавател Годишна целодневна организация на образователната активност. Те бяха отличени поради грижите, които поставят за развъждането на младата брезичка в двора на учебното заведение. По едно в допълнение отличие получиха и младите природолюбители, които изпратиха своите номинации на дървета Ивет Иванова (8 г.), Божидара Николова (8 г.), Росица Славева (8 г.), както и 2В клас на ОУ " Неофит Рилски " от Дупница с класна ръководителка Елена Виденова.
Чинарът от Варна на възраст 1051 година, с номиниращ Мария Стефанова, става финалист и българският представител в интернационалния конкурс " Европейско дърво на годината 2023 ". Той ще стартира на 1 февруари и в него със своите национални дървета спечелили ще се включат общо 14 страни. Онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org. Разчитаме на поддръжката на всички, с цел да помогнем на българския чинар да заеме почтено място измежду обичаните дървета на хората от Стария континент, молят от фондация " ЕкоОбщност ".
Тазгодишният конкурс " Дърво с корен " се организира като част от европейската самодейност " Климат на смяна " (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в границите на стратегия DEAR (Програма за обучение за развиване и повишение на информираността) и цели да развие у младите европейски жители разсъдливост и сериозно схващане по отношение на провокираната от климатичните промени миграция като едно от най-големите провокации на глобализирания свят.
Конкурсът " Дърво с корен 2022 " на фондация " ЕкоОбщност " се организира в партньорство с Асоциацията на арбористите в България " и " Адвенчър нет ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР