Офисите са празни, фирмите фалират, все повече собственици на имоти

...
Офисите са празни, фирмите фалират, все повече собственици на имоти
Коментари Харесай

Цените на имотите растат, въпреки пандемията

Офисите са празни, компаниите банкрутират, от ден на ден притежатели на парцели се тормозят за заемите си. Всичко това допуска спад в цените на парцелите, само че промишлеността регистрира тъкмо противоположното. Експерти, които следят развиването на пазара, означават, че пазарът на недвижими парцели се опълчва сполучливо на последствията от пандемията - най-малко към този момент.

През второто тримесечие на годината, откакто пандемията принуди учебните заведения и магазините да затворят, а чиновниците да работят от у дома, цените на частните парцели се покачиха с 6,8% в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година. Жилищните здания станаха с 5,2% по-скъпи, а офис постройките - с 6,3%. Само комерсиалните обекти поевтиняха с 1,3 %, защото търсенето съществено понижа.
Търси се дом и офис в едно
" В момента търсенето на жилища е на същото равнище като отпреди експлоадирането на епидемията ", споделя Кристиан Балетсхофер, шеф на компания за недвижими парцели. Клиентите търсят повече пространство, с цел да " не се постанова превръщането на кухненската маса в офис ".

" От началото на корона рецесията се ускориха някои трендове, които бяха почнали преди този момент: развиването на цените на парцелите в града е в застой, до момента в който цените в предградията не престават да нарастват ", изяснява Марион Пейингхаус, специалист по ръководство на парцели. В предишното хората са предпочитали да живеят покрай работа, през днешния ден избират да работят покрай дома си.

" За избора, къде да се установим, стават все по-важни фактори като отбраната на климата, късите дистанции, качеството на въздуха и опцията за работа от у дома ", споделя още Пейингхаус. Не на последно място поради ковид доста корпорации схванаха, че би трябвало да са по-близко до чиновниците си - в дословния смисъл на думата. Въз основа на образци от Азия и Франция, в Германия от ден на ден нараства наклонността за създаване на така наречен " градски села ", които съставляват смесени жилищни и офис здания в покрайнините на огромните градове.
Хората не престават да влагат в парцели
Същевременно недвижимите парцели остават избира алтернатива за вложения, тъй като хората имат вяра, че възвръщаемостта е обезпечена и без значение дали е в рецесия или не, търсенето към момента е доста по-голямо от предлагането. Това се отнася и за парцелите, споделя Андреас Тойбер, ръководител на работна група на специалистите в региона: " Коронакризата не повлиява на цените на парцелите. Въпреки това всеки, който счита, че рецесията няма да окаже въздействие върху цените на парцелите, не мисли в вероятност ", счита Тойбер. На първо място наклонността зависи от това по какъв начин ще продължи да се развива пандемията, на второ - никой не знае какъв брой офис здания ще са нужни след нейния край. Освен това банките към момента отсрочват вноските по заемите.

Ако в хода на пандемията държавните помощи, включително съкратеният работен ден (Kurzarbeit), не предотвратят повишаването на безработицата, разликата сред търсенето и предлагането може да се свие и цените да паднат. При подобен сюжет по малко евентуални купувачи ще имат пари да влагат в жилища, само че повече хора ще би трябвало незабавно да продават парцелите си.
Хотелиерският отрасъл и търговията са
наранени тежко от пандемията

Хотелиерите и търговците на дребно от дълго време изпитаха тежките последствия, от които останалата част от имотния пазар към този момент наподобява пощадена. В този сегмент на промишлеността " наемателите би трябвало да се борят със обилни проблеми. Наблюдават се банкрути, изключително в бранша на търговията на дребно, а капиталовият пазар се срина и в двата сектора. Ще отнеме години хотелите още веднъж да осъществят облага ", споделя Виктор Столтенбург, ръководещ шеф на брокерска организация.

Според прогнозите, в бъдеще хората ще прекарват до една трета от работното си време у дома. Проучване измежду студенти демонстрира, че за тях обществените контакти и творчеството, която се поражда измежду сътрудници, остават значими. Традиционните работни места обаче към този момент не са толкоз известни поради страха от заразяване. Ако хората въпреки всичко би трябвало да работят в офис, изискванията на работа, които включват положително качество на въздуха, по-големи площи и високоскоростен интернет, са от първостепенно значение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР