Офертата от “харвардската дружинка”: Плащаме всички разходи, покриваме предизборната кампанияКоалицията

...
Офертата от “харвардската дружинка”: Плащаме всички разходи, покриваме предизборната кампанияКоалицията
Коментари Харесай

Лидерът на “Екогласност” Емил Георгиев, пред “Труд”: Хора до Радев кадруват в проекта на Петков и Василев

Офертата от “харвардската дружинка”: Плащаме всички разноски, покриваме предизборната акция
Коалицията “БСП за България” разтресена след стенограма

Близки до президента Румен Радев, в т. ч. съветникът на президента Николай Копринков, шефове на политически кабинети в служебното държавно управление и зам.-министри са почнали кастингите за членове на плана на Кирил Петков и Асен Василев и кандидат-депутати в цялата страна още преди няколко месеца, а партия “Екогласност” е била харесана за мандатоносител, против покриване на всичките ѝ разноски. Това съобщи пред “Труд” водачът на “Екогласност” Емил Георгиев, откакто часове по-рано е огласил скандалните обстоятелства на политически съвет на “Позитано” 20 пред Корнелия Нинова и останалите ръководители на партии от “БСП за България”. По думите на участвали, разказът на Георгиев към “харвардската оферта” за опита за пазаруването на партията му, безусловно взривил политическия съвет на лявата коалиция.



Лидерът на “Екогласност” Емил Георгиев

Самият Георгиев е бил офериран партията му да стане мандатоносител на новата групировка, защото няма техническо време за регистрация за присъединяване в изборите на политическия план, призна пред “Труд” шефът на “Екогласност”. Емил Георгиев изясни, че в началото с него се свързва Иван Модев, началник на политическия кабинет на служебния министър на образованието проф. Николай Денков. “Разговорите започнаха преди 15-18 дни в моя офис на “Федерацията на потребителите”, защото съм неин ръководител. Най-напред изпратиха един собствен представител от министерството на образованието - шефът на политическия кабинет на МОН. Той пристигна от тяхно име и сподели, че желаят да се ангажират с нас, тъй като сме партия с чист облик, занимаваме се с екология и така нататък комплименти”, съобщи пред “Труд” Емил Георгиев.

Самият Иван Модев е добре прочут в Българска социалистическа партия още от времето, когато татко му - Тодор Модев, е регионален шеф на София. На идващия ден при него идват Кирил Петков, Иван Модев и зам.-министърка от стопанската система. “Не си припомням името ѝ, само че беше извънредно красива дама”, сподели Емил Георгиев. По думите му, вторият диалог е траял към 2 часа - от 18.00 до 20.00 часа. “Г-н Петков предложи те (Петков и Асен Василев, б. р.) да влязат в управлението на “Екогласност”, защото имахме конференция (на 4 септември, в Слънчев бряг, б. р.), само че и това им отхвърлих, тъй като те не са членове на “Екогласност” и няма по какъв начин по нашия правилник да станат незабавно и част от ръководството”, съобщи Емил Георгиев. По думите му, той получил и директна оферта Петков и Василев да поемат всички разноски по предизборната акция и издръжката на партията.

“Казаха, че са подбрали на кастинг към 50 души по региони, споделиха, че вършат структури. Аз ги попитах дали са взели участие в миналото в избори, знаят ли по какъв начин изобщо се вършат парламентарни избори, че би трябвало да се обикалят 30 региона и дали изобщо си дават сметка по какъв начин ще натоварят моя екип. Но отговорът им бе да не се тормозя, те вършат структурите по места, в тези структури са ангажирани хора от Българска социалистическа партия, от опозицията на настоящето управление, само че са ангажирани и хора от президентството”, разкри пред “Труд” още Емил Георгиев.

Шефът на “Екогласност бе безапелационен, че е получил негативен отговор на въпроса дали Румен Радев е наясно с политическия план на Петков и Василев с част от членове на Българска социалистическа партия. “За мен това беше задоволително, с цел да ми стане ясно, че с името на президента се злоупотребява”, сподели Емил Георгиев.

“Труд” научи, че самият Георгиев е изнесъл скандалните диалози с представители на служебното държавно управление от въпросния интервал пред присъстващите на конференцията на “Екогласност”, а част от стенограмата на форума е показана на съдружните сътрудници от “БСП за България” в сряда вечерта. “Съдържанието беше повече от притеснително. Има и много имена на социалисти, не разясняваме документа отвън рамките на ръководството”, съобщи през вчерашния ден пред “Труд” член на ИБ на Българска социалистическа партия.

“На господин Петков споделих по този начин, тъй като знам за топлите му връзки с Иво Прокопиев, че и той изначало ми предложи да се видя с него, като започнах борбата за чистата вода в Меричлери. Аз отхвърлих, а по-късно той заведе каузи против мен. Последното дело беше за 620 000 лв.. Аз завоювах това дело, несъмнено. Но на Петков му споделих, че той (Иво Прокопиев, б. р.) не можа да ме сложи на колене”, съобщи ръководителят на “Екогласност”.
“Отказах на Петков и Василев, тъй като в този план не виждам някакъв политически профил. Второ - доста жестоко ми прозвуча настояването от тяхна страна ние да се ангажираме с плана, а те да слагат условия.

Условието им беше напълно да управляват “Екогласност”, само че аз им споделих, че това няма по какъв начин да се случи. Уведомих ги след конференцията на “Екогласност”, че с тях повече нямаме никакви контакти”, добави още Емил Георгиев.
“С министър Петков имахме още 2 срещи, само че към този момент в неговия кабинет, където не говорихме за политика, а единствено за проблемите на “Топлофикация” и чест му прави, че тогава се занимавахме единствено с въпроса за “Топлофикация”, сподели шефът на “Екогласност”.

Служебни министри като политически инженери
Петков призна, че са желали „ цялостно доверие върху партията “
С десни способи ще реализират леви цели

Кирил Петков призна, че дружно с Асен Василев са поискали от “Екогласност” “пълно доверие върху партията”, с цел да вземат участие на предварителните парламентарни избори, тъй като нямат техническо време да записват своя партия. “Условието ще бъде - доверете ни се”, разгласи още Петков.

“Аз и министър Василев сме единствените министри сега, които сме в екип. Министър Николай Денков на драго сърце бихме поканили да бъде част от смяната, само че той се върна в ролята си и сподели отговорност, че тази му роля е най-хубавото, което може да направи”, сподели Кирил Петков.

Думите му удостоверяват слуховете от последните седмици, че вместо да си правят работата като служебни министри, Петков и Василев, дружно с просветителния министър проф. Николай Денков, са работили интензивно под шапката на служебното държавно управление като политически инженери за основаване на нова политическа платформа. На процедура министри и политическите им кабинети са се занимавали с търсене на партия-мандатоносител, асортимент на претенденти за депутати и създаване на структури в цялата страна.

“Ние доста имаме вяра в десни принадлежности, които да реализират леви цели. Ние просто имаме вяра, че с десни способи могат да се създадат леви цели”, посочи Петков за идейната им ориентировка. “Ще желаеме да съберем всички честни хора, които желаят тази смяна да продължи, и това ще ни е единственото мото, с което ще вървим напред”, разгласи още Кирил Петков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР