Офертата на пазарджишката Инерком за закупуването на активите на българските

...
Офертата на пазарджишката Инерком за закупуването на активите на българските
Коментари Харесай

Офертата на Инерком за ЧЕЗ не била най-високата

Офертата на пазарджишката " Инерком " за закупуването на активите на българските активи на чешката ЧЕЗ не е била най-високата, само че е предпочетена от ръководството на енергийната компания, съгласно най-големия информативен портал на Чехия seznam.cz, представен от БНР в петък.

Според следствието индийската компания " Индия Пауър " дружно с друга дребна българска компания " Фючър Енерджи " са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова. Въпреки това офертата на " Инерком " е оценена като по-благоприятна, разяснява чешкият публицист Петър Кубкапред националното радио..

Според чешкото следствие предлагането на индийците, за които преди дни стана ясно, че още стои на дневен ред, при положение, че Върбакова не успее да заплати цената по договорката до края на ноември, било за 360 млн. евро. За офертата на " Инерком " още преди седмица стана ясно, че е за 342.5 млн. евро. Разликата обаче е в това, че индийците желали падеж на заплащането след пет години, до момента в който компанията на Върбакова дала обещание да заплати до девет месеца.

На трето място била останала чешката компания " Енерго-Про " с цена от 304 млн. евро, съгласно новите разкрития на чешките медии, въпреки съгласно други изказвания тяхното предложение да е по-ниско и те изобщо да не са включени в крайната ранглиста.

Сделката на " Инерком " с ЧЕЗ към този момент е в Комисията за защита на конкуренцията, която ще би трябвало пъкъл оцени пазарния резултат от сливането на българските енергийни компании, присъстващи на пазара за произвеждане на сила от слънце, и електроразпределителното и електроснабдителното сдружения на ЧЕЗ, както и търговец на ток и още два ВЕИ-проекта. Не се чака пред нея да има антимонополни спънки, тъй че все още единствено две са въпросителните към договорката. Едната е обвързвана с разбора на ЧЕЗ дали да допусне в транзакцията държавното управление на България, което е комплициран въпрос поради арбитражното дело, водено от компанията против страната ни за нарушени вложения. Другата е за финансирането на заплащането в обещания от Върбакова период.

Преди ден представители на " Инерком " още веднъж обявиха, че договарянията с банките за кредитиране на договорката вървят и заявиха, че няма отвод от тяхна страна макар политическия скандал към продажбата. Все още не се афишира от кое място ще пристигна синдикираният заем, само че съгласно чешките медии главните кредитори остават офшорните компании на грузинеца Пато Гамгонешвили. Сред тях са офшорната компания " Скор Трейд " (Score Trade), която ще даде 67 милиона евро и " Евро Стар " ООД, която подсигурява 180 милиона евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР