Одобрено е правителственото становище по конституционно дело № 3/2021 г.Правителството

...
Одобрено е правителственото становище по конституционно дело № 3/2021 г.Правителството
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 14 април 2021 г.

Одобрено е държавното мнение по конституционно дело № 3/2021 година

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 3 за 2021 година по отношение на настояването на президента на Република България за предоставяне на наложително пояснение на член 84, т. 1, член 88, алинея 3 и член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България като група текстове, намиращи се в несъмнено съответствие.
В мнението на Министерския съвет се показва, че конституционните разпореждания на член 84, т. 1, член 88, алинея 3 и член 101, алинея 1 не могат и не следва да са обект на наложително пояснение в оферти от вносителя смисъл. Конституционно възможно е Народното събрание да променя, добавя и анулира както признатия и необнародван, по този начин и признатия и върнат за ново разискване закон по реда, очакван в Конституцията на Република България и в Правилника за организацията и активността на Народното събрание.

Проф. доктор Камен Плочев е препоръчан за почитане с медал „ Мадарски конник” I
степен с мечове

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на република България за издаване на декрет за награждаване на о. з. полковник проф. доктор Камен Плочев, за високи достижения в региона на медицината и огромни заслуги за развиването и укрепването на двустранните връзки в региона на опазването на здравето и научните проучвания в медицината сред Република България и Германия, Нидерландия, Белгия и други водещи европейски страни, с медал „ Мадарски конник” I степен, с мечове.

Правителството утвърди Стратегия за активността на ББР

Правителството утвърди Стратегия за активността на „ Българската банка за развитие” АД 2021-2023 година През новия програмен интервал Групата на ББР ще следва обществената и държавна политика за възобновяване на бизнеса и стопанската система от рецесията с пандемията от COVID-19. Стратегическите цели на Групата ще бъдат префокусирани и ориентирани към по-бързото възобновяване на МСП и рестарт на стопанската система след коронакризата.
„ Българска банка за развитие” АД ще продължи поддръжката за зелена и кръгова стопанска система, финансирането на планове за чиста сила, енергийна успеваемост, зелен превоз, наново потребление на запаси и за опазване устойчивостта на естествените запаси, както и развиването на пътната инфраструктура и на съвременна смарт инфраструктура за превоза.

Националният проект за радиочестотния набор се трансформира по отношение на решения на Европейска комисия

Националният проект за систематизиране на радиочестотния набор се трансформира по отношение на осъществяване на решения на Европейската комисия. Предвиждат се промени в планирането на съществуващите обхвати, за реализиране на по-пълна хармонизация по радиослужби и ползватели с европейските и международните разпределения.
По този метод се обезпечава хармонизиране с Европейската таблица за честотните разпределения и решенията на Комитета за електронни известия към Европейската конференция по пощи и далекосъобщения. С плана се извършват условията на Радиорегламента на Международния съюз по далекосъобщения и се отразяват се взетите решения от последната Световна конференция по радиосъобщения.

Сдружение „ Българска асоциация за рекреация и туризъм “ беше прието за национално представителна организация

Правителството призна Сдружение „ Българска асоциация за рекреация и туризъм “ за национално представителна организация за период от четири години. Сдружението работи интензивно в социална изгода, като подкрепя и пази ползите на своите членове на национално, районно и локално ниво. Организацията спомага за запазване и стабилно потребление на българското естествено, културно и историческо завещание, както и за повишение на информираността и одобряване на обществения туризъм в България като средство за приобщаване на хората с увреждания и лицата в рискови групи посредством рекреация и туризъм.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Комисията за отбрана на персоналните данни за 2021 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) за 2021 година в размер до 60 000 лева Сумата е избрана на база в действителност осъществени разноски за застраховане на дейностите по назначение на графически експертизи на подписи, които се разпореждат в хода на водените пред КЗЛД административни производства по тъжби на физически лица.
Необходимите средства ще се обезпечат посредством преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет за 2021 година.

Отчисления в размер на 50 % от облагата за финансовата 2020 година на държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала ще бъдат импортирани в интерес на страната

Министерският съвет одобри Разпореждане за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2020 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Отчисленията са в размер на 50 на 100, в сходство със заложените параметри в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година
От обсега на Разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се регистрира тяхната специфичност и изключителната им взаимозависимост от стеснен брой източници на финансиране, както и сдруженията от бранш „ Водоснабдяване и канализация “, заради осъществяване на предварителни условия във водния бранш за асимилиране на средствата от европейските фондове за програмния интервал 2014 - 2020 година.
Срокът за внасяне на отчисленията и дивидентите е 30 юли 2021 година
Разпореждането е в сходство с член 14, т. 3 от Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет за 2021 година в частта на неданъчните доходи от дивиденти.

Министерският съвет одобри решение за погашение на компенсации по пет решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 115 462 лева компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Решенията по делата против България са постановени в интервала 08.12.2020 година - 08.03.2021 година

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на историческа и археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Никопол за период от 10 години. Историческа и археологическа недвижима културна полезност „ Никополска цитадела “ с категория „ национално значение се намира в град Никопол, околност „ Баладжа “, с обща повърхност 99,8 дка. Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей - Плевен.
За обществена държавна благосъстоятелност бяха оповестени шестнадесет парцела, ситуирани на територията на с. Габровица, община Белово, област Пазарджик. Правителството даде безплатно тяхното ръководство на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София-Пловдив: жп сектори София-Елин Пелин и Елин Пелин-Септември “ за план „ Модернизация на жп сектор Костенец-Септември”.
Учредяване се право на градеж върху други три парцела - частна държавна благосъстоятелност, предоставени за ръководство на Министерството на защитата, намиращи се в град Стара Загора. С осъществяване на процедурата по отстъпено право на градеж ще се обезпечат жилища в гада, нужни за военнослужещите и цивилните чиновници от системата на Министерството па защитата.
На Държавно дружество „ Държавна петролна компания " безплатно се дават за ръководство имоти-публична държавна благосъстоятелност. Държавата дава на Директива за птиците „ ДПК " имущество - обществена и частна държавна благосъстоятелност, несъмнено с решение на Министерския съвет. Имотите са предоставени за потребностите на управлението и чиновниците на държавното дружество. Те са с предоставени права за ръководство надлежно на Българския институт по метрология (БИМ) и на Министерството на стопанската система. През юли 2020 година беше обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси - с §2 на който е основана Глава втора „ а " „ Държавно дружество „ Държавна петролна компания ". Посочените нови законови разпореждания регламентират образуването на Държавно дружество „ Държавна петролна компания " със статут на държавно дружество по смисъла на член 62, алинея 3 от Търговския закон, юридическо лице със седалище София.

Правителството освободи почетния ни консул в Силкеборг, Кралство Дания

Министерският съвет одобри решение за освобождение на датския жител Йеспер Вестергорд Хансен от функционалностите на почетен консул на Република България в Кралство Дания със седалище в гр. Силкеборг, с консулски окръг Южна Ютландия и за закриване на ръководеното от него почетно консулство.
Йеспер Вестергорд Хансен насочи молба да бъде освободен от длъжността почетен консул Република България в Кралство Дания заради персонални аргументи. През миналия 16-годишен интервал Йеспер Хансен изпълняваше отговорно функционалностите на почетен консул и доста способства за задълбочаването на съдействието сред България и Дания във всички области от съвместен интерес.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалната видеоконференция на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване”

Правителството утвърди на резултатите от българското присъединяване в неофициалната видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване”, извършена на 16 март.
В рамките на първата сесия министрите разискаха Европейския проект за битка с рака и показаха най-важните дейности за неговото сполучливо осъществяване, измежду които усилване на предварителната защита и ранното диагностициране и обезпечаването на дълготрайна резистентност на ограничения. България поддържа самодейността на Европейската комисия с оглед напъните на страните членки за понижаване тежестта на онкологичните болести върху пациентите, техните близки и здравните системи на страните. Страната ни акцентира нуждата Планът да бъдат съгласуван със спецификите на националните здравни системи.
По време на втората сесия министрите организираха полемика по отношение на използването на нефармацевтични ограничения против COVID-19 в Европейския съюз. Акцент беше подложен върху ограниченията за преодоляване на новите разновидности на вируса, ясното комуникиране на ограничаващите ограничения, нуждата производителите на ваксини да съблюдават поетите задължения. България означи, че нефармацевтичните ограничения би трябвало да бъдат научно обосновани, с цел да подсигуряват приемането на уравновесени и предсказуеми решения.
Неформален видеоконферентен диалог на министрите на стопанската система и на финансите на страните - членки на Европейски Съюз ще се организира на 16 април. По време на срещата и в границите на полемиките за възобновяване на Европа участниците ще обсъдят настоящата икономическа обстановка, използването на Механизма за възобновяване и резистентност и финансирането на инструмента „ Следващо потомство Европейски Съюз “. Министрите ще обсъдят и отчета на консултантите по самостоятелната оценка на изпълнимостта на разновидностите за подсилване на Европейската финансова архитектура за развиване.
Съвета „ Общи въпроси “ ще заседава на 20 април посредством видеоконферентна връзка. Министрите ще дискутират настоящи въпроси, свързани с връзките Европейски Съюз - Обединеното кралство и ще обменят отзиви по линия на Годишния разговор по отношение на върховенството на правото. Съветът ще разиска настоящата обстановка към пандемията от COVID-19 с фокус върху доставките и внедряването на ваксини, осъществяването на имунизационните проекти в държавите-членки на Европейски Съюз, законодателното предложение на Европейската комисия за „ зелен дигитален документ " и механизма за шерване на ваксини.

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Буните 2 - Запад “ и морски плаж „ Буните 2 - Изток “

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Буните 2 - Запад “ и морски плаж „ Буните 2 - Изток “, община Варна, област Варна. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.
Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.
Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 32 786,46 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
С актуалното решение се цели да се обезпечи морски плаж „ Буните 2 - Запад “ и морски плаж „ Буните 2 - Изток “, община Варна, област Варна, със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Открива се процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „ Устие на река Велека “

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „ Устие на река Велека “, община Царево, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на частта от морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.
Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.
Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 12 217,41 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
С актуалното решение се цели да се обезпечи част от морски плаж „ Устие на река Велека “, община Царево, област Бургас със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

С решение на Министерския съвет се приключва процедурата за възлагане на концесия на морски плаж „ Къмпинг юг “, община Царево, област Бургас

Поради събитието, че няма нито позволен нито един участник, е взето решение на Министерския съвет да се приключи процедурата по възлагане на концесия за морски плаж „ Къмпинг юг “, община Царево, област Бургас.

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за реда за оправомощаване на лица за инспекция на средства за премерване

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за реда за оправомощаване на лица за инспекция на средства за премерване, които подлежат на метрологичен надзор.
Създава се опция за заявяване на административната услуга за оправомощаване на лица за инспекция на средства за премерване, които подлежат на метрологичен надзор по електронен път, което е причина за осъществяване на административната услуга в по-кратки периоди.
С направените промени се реализира сходство на наредбата с обновеното законодателство в региона на метрологията, както и с новия БДС EN ISO/IEC 17025:2018 „ Общи условия за компетентността на лаборатории за изпитване и калибриране ".
Намалява се административната тежест във връзка с законовите условия за показване на оригинали на документи при кандидатстване за оправомощаване за инспекция на средства за премерване и във връзка с просветителната подготовка на експертите. Оптимизира се контрола върху зачислените на оправомощените лица знаци за засвидетелствуване на резултатите от инспекция на средства за премерване. Въвеждат се спомагателни разпореждания, свързани с условията за периодичността на калибриране на примерите и спомагателните средства за премерване.

Одобрени са промени в Устройствения устав на Агенцията за качеството на обществените услуги

Правителството одобри промени в Устройствения устав на Агенцията за качеството на обществените услуги (АКСУ) в сходство с условията на настоящата нормативна уредба в региона на мрежовата и осведомителна сигурност, отбраната на персоналните данни, отбраната на класифицираната информация и финансовото ръководство и надзор.
С плануваните промени се основават длъжности „ чиновник по мрежова и осведомителна сигурност “, „ чиновник по сигурността на информацията “, „ длъжностно лице по отбрана на персоналните данни “ и „ финансов инспектор “. Осигуряването на две щатни бройки ще бъде осъществено посредством вътрешна метаморфоза в границите на общата щатна бройка на АКСУ. Обезпечаването на другите две щатни бройки ще се извърши за сметка на понижаване на числеността на профилираната администрация в Агенцията по заетостта.
С плана на акт се предлага увеличение на щатната бройка на Фонд „ Условия на труд “ и Фонд „ Социална протекция “ с по две щатни бройки за усъвършенстване на реализираната от тях активност и гарантиране на по-ефективното осъществяване на функционалностите на чиновниците. Осигуряването на нужните четири щатни бройки ще се извърши за сметка на понижаване на числеността на профилираната администрация в Агенцията по заетостта.

Определен е концесионер на морски плаж „ Панорама - север “

След извършена открита процедура „ Павижа “ ЕООД е избран за концесионер на морски плаж „ Панорама - север “, община Варна, област Варна. Концесионерът се задължава за целия период на контракта за концесия от 20 година да дава цена за 1 бр. чадър в размер до 9 лева с Данък добавена стойност и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 9 лева с Данък добавена стойност в зоната за платени плажни такъми на морския плаж.
Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на роялти от 9 на 100 без Данък добавена стойност. Годишното концесионно заплащане за първата година от периода на концесията е в размер на 9 851,84 лева без Данък добавена стойност. Предложението за вложения, свързани с възстановяване на достъпа до морския плаж е в размер на 820 000 лева е Данък добавена стойност.

Приет е отчет за осъществяването към 31 март на Плана за деяние за 2021 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз

Министерският съвет одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2021 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз, към 31 март 2021 година.
Общо 94 ограничения са със период на осъществяване до края на месец март, като от тях са изпълнени 57 ограничения. Неизпълнените ограничения са 37, което съставлява 39,4 % несъблюдение. В края на месеците януари и февруари процентът неизпълнени ограничения беше надлежно 66,7% и 47,9 %.
През първото тримесечие на годината процентът неизпълнени ограничения е обичайно по-висок, заради неизпълнените ограничения от Плана за 2020 година, които са трансферирани в Плана за 2021 година със период за осъществяване до 31 януари. В Плана за деяние има 56 ограничения, трансферирани от Плана за 2020 година Към 31 март имаме 27 неизпълнени ограничения със период за осъществяване до 31 януари.
Общо 25 ограничения от Плана за 2021 година са свързани с 25 стартирали процедури по член 258 от Договора за действието на Европейския съюз за несъблюдение на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз.
В Приложение № 2 към отчета са посочени 18 наставления на Европейския съюз в региона на Вътрешния пазар (Single Market Scoreboard) със период за въвеждане до края на месец май 2021 година

Променен е описът на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност

Дейността „ систематизиране на електрическа сила “, диспечерските центрове на електроразпределителните сдружения, както и електрическата подстанция София - център 110/10 kV на „ ЧЕЗ Разпределение България " АД и Компресорна станция „ Расово " на Булгартранзгаз, ще бъдат включени към стратегическите обекти и действия в енергетиката. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, променяйки Постановление на Министерски съвет № 181 от 2009 година, което дефинира стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност.
Посочените обекти играят основна роля в ръководството на енергийната мрежа и снабдяването с електрическа енергия и газ на стопанските и битовите консуматори в страната. Включването им в листата на стратегическите обекти и действия в енергетиката ще способства за по-голяма сигурност на електроснабдяването и газоснабдяването и ще обезпечи по-добра отбрана на тези обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност. Съгласно Правилника за използване на Закона за Държавна организация „ Национална сигурност ", тази отбрана включва: надзор на организацията на физическа отбрана (охрана) на обектите, в това число с оглед противопоставяне на закани от терористичен характер; надзор на осведомителната отбрана, реализирана посредством административни, организационни, механически и криптографски мерки; оказване подпомагане на ръководителите на стратегическите обекти и действия при идентифициране и оценка на евентуални закани.
Очаква се измененията да доведат до повишение на енергийната сигурност в страната.

„ Холсим кариерни материали” АД ще е новият концесионер на находище „ Лозница 1 "

„ Холсим кариерни материали " АД ще бъде новият концесионер на първи и втори сектор от находище „ Лозница 1 " в област Пазарджик. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.
Договорът за рандеман на строителни материали - баластра, от находище „ Лозница 1 " е подписан на 23 ноември 2007 година с пазарджишкото сдружение „ Врис " ООД. „ Холсим кариерни материали " АД е приемник на този концесионер. Разпоредбата на член 67, алинея 4 от Закона за подземните благосъстояния разрешава договорът да бъде удължен с приемник на концесионера, когато последният е прекратил активността си. Това става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при положение, че правоприемникът е подал заявление за продължение на контракта. Той би трябвало да поеме всички отговорности по него и да дава отговор на условията на член 23 и член 23 а от закона. Условията на предоставената концесия не се променят.
Съгласно друго държавно решение „ Кубик - M3 " ООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Полето ", ситуирана в землищата на селата Огняново и Балдево, област Благоевград. Разрешението за изследване се дава за 1 година. За този период титулярят ще вложи най-малко 18,5 хиляди лева в проучвателните действия.
Смолянското сдружение " БКС " ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност " Селище ", ситуирана в землището на едноименното село, обл. Смолян. Разрешението за изследване се дава за 1 година. За този период титулярят ще вложи най-малко 29 хиляди лева в проучвателните действия.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2021 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет в размер на 4 227 260 лева за Българската православна черква - Българска патриаршия.
Средствата се дават за следните действия и обекти: осъществяване на главен ремонт и реорганизация на Старата митрополия, гр. Велико Търново; консервация и реституция на храм „ Св. великомъченик Димитър Солунски “, гр. Видин; консервация и реституция на Мулдавския манастир " Св. Петка ", с. Мулдава, община Асеновград и за довършителни строително-ремонтни действия по постройката на Софийската митрополия.
Необходимите средства се обезпечават посредством преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет за 2021 година.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Националния статистически институт

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Националния статистически институт за 2021 година, по отношение на осъществяване на действия по подготовката и провеждането на броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година в размер на 22 837 000 лева Тези разноски са планувани в централния бюджет за 2021 година и няма да доведат до влияние върху държавния бюджет.
Основните действия, за които ще бъдат разпределени средствата са за създаване на Информационна система „ Преброяване “, печатане на инструментариум, възнаграждение на преброителите за събиране на данни на терен, разноски, направени от общините, обработка, валидиране и консолидиране на данните и други
Преброяването на популацията и жилищния фонд е най-мащабното статистическо проучване. То се прави един път на 10 години и задачата му е да обезпечи надеждна, изчерпателна и детайлизирана на териториално равнище информация за популацията и жилищния фонд в страната. Преброяването ще даде данни за броя и структурата на популацията по пол, възраст, обучение, икономическа интензивност, специалност, икономическа активност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Ще обезпечи и информация за броя и главните характерности на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия на популацията.

„ Трейс БГ “ ЕАД ще е новият концесионер на находище „ Тополовград “

„ Трейс БГ “ ЕАД, гр, София, ще бъде новият концесионер на находище „ Тополовград " в област Хасково. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.
Договорът за рандеман на строителни материали - мрамори, мраморизирани варовици и доломити, от находище „ Тополовград " е подписан на 4 май 2001 година с „ Пътстройинженеринг " АД. „ Трейс БГ` ЕАД е приемник на този концесионер.
Разпоредбата на член 67, алинея 4 от Закона за подземните благосъстояния разрешава договорът да бъде удължен с приемник на концесионера, когато последният е прекратил активността си. Това става с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при положение, че правоприемникът е подал заявление за продължение на контракта. Той би трябвало да поеме всички отговорности по него и да дава отговор на условията на член 23 и член 23 а от закона.
Условията на предоставената концесия не се променят.

„ Каолин “ ЕАД ще търси и изследва неметални потребни изкопаеми в повърхност „ Припека “

„ Каолин " ЕАД, гр. Сеново, ще търси и изследва неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали, в повърхност „ Припека ", ситуирана на територията на община Димитровград, област Хасково. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за търсене и изследване се дава за период от две години. През този интервал „ Каолин " ЕАД ще вложи най-малко 60 хиляди лева в проучвателните действия.

България поддържа назначението на двама съдии и двама генерални юристи в Съда на Европейски Съюз

Правителството утвърди българската позиция за съвещанието на КОРЕПЕР II във формат Конференция на представителите на държавните управления на страните членки, което ще се организира на 21 април 2021 година в Брюксел.
На съвещанието ще бъдат прегледани предложенията на Ирландия, Република Гърция и Република Кипър за назначението на двама съдии и двама генерални юристи в Съда на Европейски Съюз.
България поддържа предлагането на Ирландия за преназначаване на Юджийн Ригън на поста арбитър, на Кипър - за назначението на Николас Емилиу на поста общоприет юрист, както и две оферти на Гърция - за преназначаване на Атанасиос Рантос на поста общоприет юрист и за назначение на Димитриос Гратсиас на поста арбитър.
Всички те ще са с мандати до 6 октомври 2027 година

Одобряват се спомагателни прехвърляния за неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.
С Постановлението се утвърждават 1 369 198 лева за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия и неотложни възстановителни работи на инфраструктурни обекти. Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година

Със спестени 732 148 лева се позволява на Севлиево да финансира реорганизация на улични водопроводи

Със спестени 732 148 лева се позволява на община Севлиево да финансира реконструкцията на улични водопроводи в града. За задачата Министерският съвет промени свое разпореждане от 2020 година, с което посредством бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството на общинската администрация бяха предоставени 3 900 000 лева за източен водопроводен клон от Пречиствателна станция за питейни води „ Стоките “. След извършени публични поръчки, община Севлиево е подписала контракт за осъществяване на дейностите на стойност 3 167 852 лева Затова в този момент се позволява осъществените спестявания от 732 148 лева да бъдат ориентирани към плана за реконструкцията на уличните водопроводи, за който има издадено позволение за градеж.

Определен е съставът на Етичната комисия по трансплантация

Министерският съвет одобри Решение за установяване състава на Етичната комисия по трансплантация. Комисията дава мнения по деонтологични и етични въпроси в региона на трансплантацията и позволява взимане на органи и тъкани от лица в плануваните в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и кафези случаи.
За ръководител на Етичната комисия по трансплантация е избран доцент доктор Бранимир Спасов, шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване по хематологични болести. Членове на комисията са: проф. доктор Стоян Миланов - шеф на Клиника по анестезиология и интензивно лекуване на болница „ Пирогов “ и републикански съветник по анестезиология и интензивно лечение; доцент доктор Радка Горанова-Спасова, учител в Катедрата по Биоетика към МУ София; доцент Нели Градинарова, учител в Катедра по Биоетика към МУ София; доктор Николина Семерджиева, експерт по „ Нервни заболявания “ в Клиника по интензивно лекуване на нервни заболявания към болница „ Св. Наум “; доцент Костадин Нушев, учител в Богословски факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “; Елица Брънкова, клиничен психолог в МБАЛНП „ Св. Наум “; доктор Ивиан Бенишев, шеф на дирекция „ Медицински действия “ в Министерство на здравеопазването, и Надежда Бранковска, шеф на дирекция „ Правна “ в Министерство на здравеопазването,
В състава на Комисията са включени потвърдени експерти в региона на медицината, правото, теологията и логика на психиката, както и двама чиновници на Министерството на здравеопазването.

Областните шефове на Габрово, Пазарджик и Пловдив са освободени от служба

Правителството одобри решение, с което освобождава от служба регионалните шефове на: Габрово - Невена Минева, Пазарджик - Стефан Мирев и Пловдив - Дани Каназирева. За краткотрайно изпълняващи длъжността регионален шеф на тези области се назначават заместител регионални шефове.
За краткотрайно изпълняващ длъжността регионален шеф на област Габрово се назначава Мария Пенева. За краткотрайно изпълняващ длъжността регионален шеф на област Пазарджик се назначава Йордан Кожухаров. За краткотрайно изпълняващ длъжността регионален шеф на област Пловдив се назначава Петър Петров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР