Одобрен е списък на продуктите, свързани с отбраната и списък

...
Одобрен е списък на продуктите, свързани с отбраната и списък
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес

Одобрен е лист на продуктите, свързани с защитата и лист на изделията и технологиите с двойна приложимост, които подлежат на надзор при импорт

Правителството утвърди Списък на продуктите, свързани с защитата и Списък на изделията и технологиите с двойна приложимост, които подлежат на надзор при импорт.
С признатото Постановление страната ни ще извърши поетите задължения по линия на Европейския съюз и интернационалните режими за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване.
Проектът на Списък на продуктите, свързани с защитата е еднакъв с оповестения през 2018 година обновен Общ Списък на оръжията на Европейския съюз. Актуализираният лист на Европейски Съюз служи за основа при приемането на националните описи на следеното военно съоръжение и технологии на държавите-членки.
По отношение на вноса на произведения и технологии с двойна приложимост, всяка държава-членка на Европейски Съюз може да вкара ограничения по контрола на национално равнище. Законът за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост вкарва регистрационен режим във връзка с вноса на така наречен „ чувствителни “ произведения и технологии с двойна приложимост.
В Списъка на изделията и технологиите, които подлежат на надзор при импорт са отразени и признатите промени в съответните описи на интернационалните режими за експортен надзор.

Разширява се съставът на Националния съвет по антикорупционни политики

Правителството одобри промени и допълнения в своето Постановление № 136/2015 година за основаване на Национален съвет по антикорупционни политики. Съгласно измененията, членовете на Гражданския съвет към Националния съвет се усилват от 9 на 11, като се планува с изключение на представители на неправителствени организации, в него да могат да вземат участие сдружения, представляващи дребните и междинните предприятия и представители на работодателските организации. Създават се и правила за осъществяване на ротациите на членовете на Гражданския съвет, като се реализира бистрота при осъществяване на процедурата, равнопоставеност сред членовете и претендентите за членове и последователност в състава и работата.
Разширява се и съставът на самия Национален съвет. Членове на Съвета ще бъдат и заместник-председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество и заместник- ръководители на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Съветът ще организира съвещанията си на четири месеца, а отвън този период той ще може да бъде свикван от ръководителя по негова самодейност или по предложение на трима негови членове или на две трети от членовете на Гражданския съвет.

Пенка Моллова е определена за ръководител на Управителния съвет на Националния поверителен екофонд

Министерски съвет освободи Ирена Георгиева от поста ръководител на Управителния съвет на Националния поверителен екофонд (НДЕФ) и избра на нейно място Пенка Моллова – Смоленова.
Професионалният опит на госпожа Моллова е обвързван с консултиране в региона на околната среда и превоза. Заемала е длъжността шеф на кабинета на Министъра на превоза, както и парламентарен секретар на Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията. Г-жа Моллова е в процедура по пускане на докторантура на тематика „ Икономика на зеления превоз “ към Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “. В Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ е защитила научна степен „ лекар на философските науки”. Има специализации в Университета на Монреал, Канада, на тематика „ Информационни технологии и мрежовата самоорганизация “ и Католическия университет на Америка, Вашингтон на тематика „ Динамика на обществената смяна и мрежови структури на осведомителното общество “.
Националният поверителен екофонд (НДЕФ) е юридическо лице, основано през 1995 година по силата на суапово съглашение „ Дълг против околна среда “ сред Правителството на Конфедерация Швейцария и Правителството на Република България. Структурните органи на фонда са Управителен съвет, Консултативен съвет и Изпълнително бюро.

Отпускат се близо 35 млн. лева за построяването на сектора на Автомагистрала „ Хемус “ сред Ябланица и Боаза

Правителството отпусна спомагателни средства в размер на 35 256 000 лв. по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2018 година за построяването на 9,3-километровата права от Автомагистрала „ Хемус “ в сектора сред гр. Ябланица и с. Боаза. Средствата ще бъдат разходвани за разплащане на осъществени строително-монтажни работи и консултантски услуги.
Изграждането на Автомагистрала „ Хемус “ е приоритет в програмата на държавното управление на Република България и има стратегическа цел за ускорение процеса на икономическо и обществено развиване на районно равнище. Завършването на сектора ще способства за възстановяване сигурността на пътуващите, понижаване вероятността от пораждане на пътнотранспортни катастрофи, за постигане на оптимална скорост на придвижване и обезпечаване комфорт при пътуването и ще спомогне за развиването на районите от Северозападния регион на страната.

Правителството утвърди изплащането на обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Правителството утвърди изплащането на 3500 евро и 1550 лева обезщетение след съглашение по тъжба пред Европейския съд по правата на индивида. Разглежданото пред Европейски съд по правата на човека дело касае повдигнати недоволства за нарушаване на правото на независимост на изложение на мнението по член 10 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи на Съвета на Европа. Жалбоподателят е публицист, наказан за клюка от някогашния шеф на сдружение „ Пазари Изток “ ЕАД, напълно притежавано от Софийска община.
Вземайки поради практиката на Европейски съд по правата на човека по сходни случаи, българското държавно управление подписа приятелско съглашение с Янко Долапчиев, на съображение член 39 от Конвенцията, като одобри да заплати на жалбоподателя препоръчаната от Съда сума от 3500 евро и 1550 лева за претърпени вреди и направени разноски и разходи и с това да постави завършек на делото.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството одобри решение, с което се учредява безсрочно право на градеж върху аграрен парцел в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност, в землището на с. Згориград, община Враца. Имотът, с повърхност 399 кв. м, се намира в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Враца “ към Директива за птиците „ Северозападно държавно дружество “ - Враца. Той ще бъде употребен за създаване на дирек за телекомуникационно съоръжение и уреди на техническата инфраструктура към него на обект: „ Базова станция № 5579 “. „ Теленор България “ ЕАД ще заплати по сметката на Директива за птиците „ Северозападно държавно дружество “ - Враца цена за основаване безсрочно право на градеж в размер на 4 476,80 лв.. По сметка на Изпълнителна организация по горите ще бъдат заплатени режийни разходи на стойност 89,54 лв.. По сметката на община Шумен ще бъде обезщетен налог за придобиване на лимитирано вещно право в размер, избран от общинския съвет.
С друго решение държавното управление разпореди на Агенция „ Митници “ да подписа контракт за придобиване на парцел в интерес на страната, представляващ едноетажна постройка (82 кв. м), намираща се на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “. Закупуването на парцела е по отношение на бъдещата реорганизация на граничния пункт и създаване на ново трасе, с което ще бъде нараснала пропускателната дарба на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и ще се обезпечат нужните условия за осъществяване на функционалностите и дилемите на митническата администрация, свързани с надзор на артикули и товари. Съществуващата сграда е частна благосъстоятелност и е построена по силата на заповед на кмета на община Драгоман за отстъпено право на градеж върху държавна земя от началото на 90-те години на 20 век. Функционирала е като бюро за туристическо обслужване, а все още постройката не се употребява и не се поддържа. Придобиването й се разпорежда на Агенция „ Митници “ според Закона за държавната благосъстоятелност, съгласно който Агенцията ръководи парцелите в границите на граничните контролно-пропускателни пунктове, които са държавна благосъстоятелност и не са предоставени на други ведомства. Имотът ще бъде закупен на цена, не по-висока от неговата пазарна стойност - 38 500 лв.. Сумата ще е за сметка на бюджета на Агенция „ Митници “, на която се разпорежда и ръководството на постройката, в това число уговорката за премахването й вследствие на плануваните капиталови планове.

България открива консулство в Доминиканската република

Министерският съвет одобри решение за назначение на госпожа Бинка Кирилова Гоцева - български жител, за почетен (нещатен) консул на Република България в Доминиканската република със седалище в гр. Пунта Кана.
Бинка Гоцева има личен бизнес в Доминиканската република. Съдружник е в „ Амбос Травъл “ ООД, туристическа организация, посрещаща и обслужваща най-вече български туристи в Пунта Кана.
Назначаването на почетен консул на България в Доминиканската република се чака да способства за поощряване на двустранните връзки в разнообразни сфери от съвместен интерес и за разширение на мрежата от почетни консулски длъжностни лица в чужбина.

България и Украйна ще си сътрудничат в региона на предварителната защита и реагирането при бедствия

Министерският съвет утвърди междуправителственото Споразумение с Кабинета на министрите на Украйна за съдействие при бедствия и предлага на Народното събрание да го ратифицира.
Споразумението, подписано на 30 юни 2016 година, дефинира общата рамка за съдействие в региона на предварителната защита, готовността и реагирането при бедствия, както и изискванията и реда за оказване на доброволна помощ сред България и Украйна при положение на злополучие на територията на някоя от тях.
В документа са регламентирани: формите на съдействие, реда за даване на помощ при злополучие, процедурите по секване на границата и разпоредбите за престой на избавителните екипи и/или специалистите, процедурите по прекосяване на границата на съоръжение и средства за подкрепяне, потреблението на въздухоплавателни средства, координацията и ръководството на интервенции за помощ при бедствия, обезпечаването на връзки и други
Компетентен органи по използване на Споразумението за България е Министерството на вътрешните работи, а за Украйна - Държавната работа за изключителните обстановки.
Разходите, свързани с осъществяването на Споразумението ще се обезпечават от утвърждения бюджет на Министерството на вътрешните работи за съответната година.

Одобрен е план на Меморандум за съгласие сред Министерство на защитата и Върховното Главно Командване на Обединените Въоръжени сили в Европа

Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред Министерство на защитата на Република България и Върховното Главно Командване на Обединените Въоръжени сили в Европа /SHAPE/ по отношение на Мобилен КИС Модул (DCM) F от 2-ри Свързочен батальон на НАТО в Горна Малина, България.
През месец юни 2009 година е взето решение от Военния комитет на НАТО, а след това и от Северноатлантическия съвет (NAC), в Република България да бъде образуван Национален мобилен модул по КИС на НАТО (Deployable Communication Module - DCM-F).
Модулът е част от командната конструкция на НАТО и е включен в състава на 2 свързочен батальон (2NSB) от Групата на НАТО по КИС, който е дислоциран в Грацанезе, Италия. Мисията на DCM е да реализира комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО при присъединяване им в задачи, интервенции, рецесии и учения.
Мобилният комуникационно-информационен модул (DCM F) принадлежи към командната конструкция на НАТО, което му разрешава да се употребява от общото финансиране /common funding/ на Алианса. България е страна-домакин на този модул, като има обвързване да го обезпечава както във връзка с персонален състав, по този начин и логистично. Комуникационно- осведомителното съоръжение належащо за действие на формированието се дава по линия на общото финансиране на НАТО.

България и Унгария ще си сътрудничат в региона на образованието и науката

Правителството утвърди план на Програма за съдействие в региона на образованието и науката сред Министерството на образованието и науката на България и Министерството на човешките запаси на Унгария за интервала 2018-2020 година
Ще бъде насърчавано директното съдействие сред междинните и висшите учебни заведения. Подкрепят се двустранните контакти, обменът на лектори и посетител преподаватели във висшите учебни заведения, занимаващи се с образование по езика и културата на другата страна. Страните одобряват годишно на реципрочна основа студенти, докторанти, откриватели и преподаватели. В плана на Програмата са посочени съответните квоти на продан на студенти, докторанти, специализанти, преподаватели, както и проучването на български и маджарски език и просвета, в това число посредством активността на лекторите в двете страни и провеждането на летни учебни заведения по език, литература и просвета.
Българската страна поддържа присъединяване на Българското републиканско самоуправление, както и настоящите с неговата поддръжка Българско учебно заведение за роден език и Българската двуезична малцинствена детска градина в национални стратегии за подкрепяне на българските общности зад граница за проучване на български език.
Сътрудничество в региона на науката се показва по-конкретно във финансиране, съгласно опциите на двете страни, на взаимни научноизследователски планове, продан на учени и специалисти, които да бъдат включени в осъществяването на такива планове. То включва и продан на опит и изявления в региона на науката и технологиите, поощряване на взаимното присъединяване на партниращи си научни институти и университети от двете страни в планове по Европейската рамкова стратегия за проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 “. Страните поддържат директното съдействие и присъединяване в двустранни и многостранни научни, софтуерни, проучвателен и развойни стратегии и планове, като да вземем за пример стратегия EUREKA.

МЗХГ желае прекъсването на процедура по приватизация на комерсиалното сдружение „ Сортови семена – Елит “ ЕАД

Правителството утвърди план на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен надзор.
Законопроектът планува смяна в листата на комерсиалните сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване в капитала или обособени елементи от тях. Министерство на земеделието, храните и горите желае прекъсването на процедура по приватизация на комерсиалното сдружение - „ Сортови семена – Елит “ ЕАД. По този метод страната ще може посредством сдружението да организира лична политика в семепроизводството, изключително във връзка с структурообразуващи култури - зърнени, житни, механически и други Освен че имат стратегическо значение за всяка една стопанска система и образуват главния дял от износа на земеделска продукция в България, тази група култури изисква огромен размер посевен материал както и адаптиране на сортовете към локалните почвено-климатични и агрономически условия.
Наличието на работеща държавна конструкция за семепроизводството като „ Сортови семена – Елит “ ЕАД, гр. София ще бъде фактор, гарантиращ по-голяма резистентност и непоклатимост на земеделското произвеждане в страната и ще резервира способността за интервенция в производството и пазара на семена при нужда, да вземем за пример за регулация на цените.

Министерският съвет одобри Наредба за организацията и реда за осъществяване на инспекция на декларациите и за определяне на спор на ползи

Правителството одобри Наредба за организацията и реда за осъществяване на инспекцията на декларациите и за определяне на спор на ползи на лицата, посочени в § 2, алинея 1 от Допълнителните разпореждания на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество - чиновниците в администрацията и органите на изпълнителната власт, чиновниците в локалната администрация, чиновниците в администрацията на органите, основани със закон, представителите на страната или на общините в органите на ръководство или надзор на търговски сдружения с държавно или общинско присъединяване в капитала или на юридически лица с нестопанска цел, които не попадат в обсега на Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество; шефовете и членовете на органите на ръководство или надзор на общински или държавни предприятия и ръководителите на техните териториални поделения, както и други юридически лица, които са бюджетни организации; членовете на политическите кабинети, които също не попадат в обсега на закона; кметове на кметства, кметски наместници и секретарите на общините; нотариусите и съдиите по вписванията, държавните и частните правосъдни реализатори.
Проверката на декларациите за имущество и ползи във връзка с посочените категории лица ще се прави при подаден против тези лица сигнал за корупционно нарушаване или спор на ползи или когато се открият данни за такова нарушаване при формирано дисциплинарно произвеждане или в хода на друга инспекция. Тези заявления ще се ревизират и в случаите, при които органът по избора или назначението е определил съответни звена от съответната държавна или общинска администрация като такива, при които е налице повишен корупционен риск. Определянето на този риск ще става въз основа на методология за оценка на корупционния риск, която ще се приема от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Предвидени са едномесечен период и условия за инспекция на декларациите за несъответственост, като това ще става след подаването им, а в следствие при сигнал или разкриване в следствие на данни за това. Проверката на декларациите ще се прави от инспекторатите по Закона за администрацията, а в структурите, в които няма инспекторати - от комисии.
Органите пред които се подават декларациите, като се изключи службите за сигурност, ще водят обществен указател на подадените заявления при съблюдаване на условията на Закона за отбрана на персоналните данни и Регламент (ЕС) 2016/679. Достъп до декларациите, надлежно информацията в тях в частта им, която не е обществена, имат единствено лицата, на които съответният орган със заповед, надлежно решение е упълномощил приемането, инспекцията, съхранението на декларациите, обработването на данните от тях и унищожаването на осведомителните носители, въвеждането и обработването на данни в регистъра, поддържането му и публикуването на информация в него. Фактите и данните, които са станали известни на тези лица по отношение на осъществяване на служебните им отговорности по наредбата, не могат да бъдат популяризирани. При нарушаване на тези правила ще може да бъде осъществена дисциплинарна отговорност по Закона за държавния чиновник, Кодекса на труда, административнонаказателна отговорност по Регламент (ЕС) 2016/679, Закона за отбрана на персоналните данни и други
С наредбата се урежда и производството за определяне съществуването или неналичието на спор на ползи. Проверките ще се правят от комисии, с цел да се подсигуряват в по-висока степен правата на служителя, против който е формирано производството.
При реализиране на пълномощията и функционалностите по наредбата, органите и проверяващите следва да се управляват от правилата на правда, бистрота, самостоятелност, обективност и безпристрастност, ценене и гарантиране на правата и свободите на жителите, пропорция на намесата в персоналния и фамилния живот, отбрана на информацията и отбрана на лицата, подали сигнали.

Правителството одобри Наредба за наложителното обезпечаване на лицата, упражняващи здравна специалност

Министерският съвет одобри Наредба за наложителното обезпечаване на лицата, упражняващи здравна специалност.
С въвеждането на нормативния акт се извършват наредбите на член 189 от Закона за здравето, а точно - обезпечаване на регламентиране метода за подписване на застраховки за породени вреди, вследствие от отговорно несъблюдение на професионалните отговорности на лицата, които упражняват здравна специалност на територията на страната.
Единните критерии за задължителност на застраховката и избраните минимални застрахователни предели на отговорност са опция за компенсиране на вреди, породени на пациентите, вследствие от потвърдено отговорно несъблюдение на професионалните отговорности на лицата, упражняващи здравна специалност.
Застраховките ще се подписват от лечебните заведения. Лимитите на отговорност по другите специалности в системата на опазването на здравето са разграничени в два типа действия и три рискови групи, според от специалността, по която лицето упражнява активност.
Предвидено е подписване на застраховка с покритие над минимално откритото в Наредбата, като по този метод се смята, че изискването за подписване на застраховка „ Отговорност на лицата, които упражняват здравна специалност “, е изпълнено.

Агенцията за нуклеарно контролиране и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули афишират стипендиантски стратегии

Правителството одобри Списък на специалностите, за които в обособените администрации съществува дефицит на специалисти и за които могат да се дават стипендии през 2019 година
Така за втора поредна година продължава стипендиантската стратегия в държавната администрация, която е регламентирана в Закона за държавния чиновник. Основната цел е администрациите да притеглят нужните им фрагменти още преди да са приключили образователно-квалификационната си степен, а незабавно по-късно да могат да стартират работа по служебно правно отношение.
За определените в листата специалности повече от 18 месеца не са открити подобаващи претенденти посредством конкурс или по реда на член 81а от ЗДСл. През 2019 година стипендиантски места ще разгласят Агенцията за нуклеарно контролиране и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули в областите нуклеарна техника и енергетика, нуклеарна сигурност, нуклеарна физика и технологии, сигурност и разпространяване на нуклеарни материали и компютърно и софтуерно инженерство.

Одобрени са над 18 милиона лв. спомагателни средства за национални научни стратегии

Правителството утвърди спомагателни средства в размер на 18 020 000 лв. за 2018 година за осъществяването на следните националните научни стратегии: „ Информационни и информационни технологии за обединен дигитален пазар в науката, образованието и сигурността “ (ИКТ в науката, образованието и сигурността - ИКТвНОС), „ Нисковъглеродна сила за превоза и бита “ (ЕПЛЮС), „ Опазване на околната среда и понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия “, „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “, „ Културноисторическо завещание, национална памет и публично развиване “ (КИННПОР), „ Електронно опазване на здравето в България “ (е-здраве), „ Репродуктивните биотехнологии в отглеждането на животни в България “ (РЕПРОБИОТЕХ), „ Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България “, „ Млади учени и постдокторанти “.
Чрез осъществяването на националните научни стратегии се цели превъзмогване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския капацитет, споделено потребление на построена инфраструктура, централизация на финансови запаси за решение на значими за обществото проблеми и отбягване на двойното финансиране.
Необходимите средства за осъществяване на горепосочените стратегии в размер на 18 020 000 лева за 2018 година са за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2018 година и ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

По 70 лева на животно ще получат притежателите за превантивно заклани домашни прасета в 20-километровите зони към индустриалните ферми

Правителството одобри допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 година за утвърждение на спомагателни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.
С него обезщетение за пропуснати изгоди ще получат притежателите на превантивно заклани домашни прасета, които са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската активност и се намират в 20-километровите зони към индустриалните свинекомплекси. Обезщетението е в размер на 70 лева за заклано животно. За пресмятане на средствата са употребявани изкупни цени за кг живо тегло и цена на съсредоточен фураж за изхранване на прасета за угояване за месец август 2018 година
Основание за клането е заплахата от разпространяване на заболяването Африканска чума по свинете в огромните индустриални ферми, към които в непосредствената непосредственост има дребни стопанства, които отглеждат прасета за персонални потребности. Целта на превантивната мярка е да се понижи рискът от навлизане и разпространяване на болестта в промишлените обекти. Така ще се резервира индустриалното свиневъдство у нас, което дефинира образа на бранша и ще се ограничи рискът от възможни огромни стопански загуби.

Одобрена е позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството одобри позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в интервала 23-25 септември във Виена, Австрия.
Предвидената за разискване тематика е „ Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година - установяване на бъдещето на жизненоважните селски региони и качественото произвеждане на храни в Европейския съюз “. От министрите на земеделието на Европейски Съюз се чака да изразят мнение за нуждата от приоритизиране на инструментите на ОСП за опазване на селскостопанското произвеждане в целия съюз. Ще се дискутират и опциите на ОСП за поддръжка на напъните на фермерите за произвеждане на висококачествена храна по резистентен и конкурентен метод.

Министерството на младежта и спорта ще има представител в Брюксел

Министерството на младежта и спорта ще има собствен представител в Постоянното посланичество на България към Европейския съюз в Брюксел, откакто държавното управление промени свое Решение № 603/2008г. и усили състава на Постоянното посланичество с една щатна численост за дипломатически чиновник.
До предходната година Министерството на младежта и спорта не е разполагало със собствен представител в Постоянното посланичество, само че Председателството на Съвета на Европейски Съюз даде тази опция. Представител на ведомството в Брюксел е от значително значение предвид на опциите за непрекъснат контакт с Европейската комисия, Европейския парламент, присъединяване в съвещанията на подготвителните органи на Съвета на Европейски Съюз в секторите юноша и спорт, както и непрекъснатите контакти с сътрудници от другите държави-членки на Европейски Съюз.

Ще бъде променено Споразумението със Съединени американски щати за икономическа, техническа и друга помощ

Министерският съвет утвърди план на Споразумение за изменение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за икономическа, техническа и съответна друга помощ и упълномощи министъра на финансите да организира договаряния от името на България. Правителството разпореди също по този начин на министъра на външните работи да подписа Споразумението за изменение от името на България посредством замяна на ноти, при изискване на следваща ратификация.
Със Споразумението за изменение се планува категорично, че налозите, и по-специално данъкът върху добавената стойност, начислени върху артикули или услуги, закупени по отношение на стратегии за даване на помощ, финансирани от държавното управление на Съединени американски щати, ще се заплащат от българските бенефициенти или от Република България. Допълнително се уговаря, че тяхното възобновяване ще става посредством Единната процедура за обезпечаване на средства за възнаграждение на налог върху добавената стойност и/или митни сборове на бенефициенти по планове, финансирани по Споразумението със Съединени американски щати за икономическа, техническа и съответна друга помощ от 11.09.2015 година
Изменението на съглашението е належащо за привършване от страна на Европейската комисия на процедура по нарушаване на правото на Европейски Съюз и за попречване на завеждането на дело пред Съда на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР