Одитори на Европейската комисия пристигат в четвъртък на граничен пункт

...
Одитори на Европейската комисия пристигат в четвъртък на граничен пункт
Коментари Харесай

Брюксел започва одит на Капитан Андреево

Одитори на Европейската комисия идват в четвъртък на граничен пункт “Капитан Андреево” за одит на контрола, заяви в четвъртък шефът на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов. Изненадващо той посочи, че през последните години одити са правени единствено онлайн. Самият Даскалов също от през днешния ден ще е на пункта и ще участва на инспекциите. Той твърди още, че страната е ощетена с 1 милиарда лева за последните 10 години, през които тестванията за пестициди за плодовете и зеленчуците бяха поверени на частна компания. Скандалът с " Капитан Андреево " набра скорост откакто излезе запис за евентуално предлаган рушвет на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов, закани към депутати от “Продължаваме промяната”, а в изявление за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов уточни, че точно.

Онлайн инспекции

" Последните две години одити се правеха онлайн. Когато си приказват двама индивида през тв приемника и се демонстрират документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната обстановка. Действителната обстановка може да се види, когато отидеш там ", сподели в четвъртък Даскалов пред БНР.

" Носеха се митове и тези митове се оказаха прави. Това беше едно от нещата, които принудиха недоброжелателите ни да подхващат страшна офанзива и да бутнат държавното управление ", съобщи още Даскалов. Той напомни, чесрещу дейностите на страната, посредством които Агенцията по храните иззе от нея осъществяването на лабораторни проби на плодовете и зеленчуците, влизащи през пункта.

От 20 май страната пое напълно фитосанитарните лабораторни проби. От месец май фитосанитарният надзор на границата се прави от Българската организация по храните (БАБХ). Преди това монополът върху този печеливш бизнес беше възложен с 10-годишен контракт за наем на частната компания “Интерпред Еврологистик”, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, прочут като " Ами ". А през тази година въпросната компания бе сменена от нова - " Евролаб 2011 ". Неин притежател е Васил Димитров, само че инспекция на уеб страницата откри връзки с търсения от Интерпол в предишното за присъединяване в проведена престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ. Споменатият Васил Димитров преди този момент е работил за компанията на Чакърян.

Преди месец изтече запис седмица изтече с изказване, че запечатва момента, в който на Даскалов е препоръчан рушвет, с цел да резервира активността на пункта на частната компания " Евролаб 2011 ". В анонимния запис непосредствено не се приказва за пари и рушвет, а за " документи ".

Даскалов публично удостовери достоверността на записа и уточни, че с него е разговарял проф. Пламен Моллов. Моллов е някогашен началник на Агенцията по храните по времето на кабинета " Орешарски ", а сега е в инициативния комитет на Стефан Янев. Самият Моллов дефинира изказванията като " подправена вест ".

Христо Даскалов напомни в четвъртък, че е издал и. Заповедта на шефа на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният период за освобождението на постройката изтичат на 15 юли. Така компанията “Евролаб 2011” продължава своята активност на пункта като оператор - отговорно лице за товарите.

" Явява се лице, отговорно за товара, т.е. компания, която съставлява превозвачите пред формалния надзор. Т.е. един камион като дойде, подобен оператор би трябвало да го упъти, да му спомага с документите, в случай че бъде повредена стоката с товарно-разтоварната дейност; да застане един тип на страната на транспортната компания и така нататък ", уточни преди дни в изявление за Mediapool земеделският зам.-министър Иван Христанов. Предстои тази активност да стартират да извършват и нови компании.

Намерения са пространства за държавна лаборатория на пункта

Пробите към момента се карат към София. Вече има помещение за новата лаборатория на границата, има план за оборудването ѝ, оповестена е и социална поръчка за закупуването на оборудването, набират се фрагменти за образование, акцентира шефът на БАБХ.

Пет пъти растеж в пробите, изобилни на пестициди

До 10% позитивни проби за пестициди се записват, откогато се трансформираха изискванията за инспекции на граничния пункт, до момента в който в предходния интервал за 10 години обратно делът е бил в границите на 1,5-2%, разяснява проф. Даскалов.

" Разликата е пет пъти. ", сподели той.

На книга има голям брой инспекции. Има изследвани към 11 000 проби, като 1,5-1,8% са позитивните проби, посочи той. По думите му в този момент от 800-900 проби 10% се оказват позитивни.

" Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било обещано да постъпва в други сметки. България за 10 години е била ощетена към 1 милиард лв.. ", посочи още Даскалов.

Ситуацията на границата може да се обърне

Запитан дали при нови избори смяната на границата може да се окаже обратима обстановка, проф. Даскалов изрази мнение, че " въпреки всичко това е обратимо, в случай че се върнат на политическата сцена ", визирайки избрани изявления на представители на политически сили в Народното събрание, които пазят компания " Евролаб ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР