Одитният доклад, който и в момента се разглежда на пленума

...
Одитният доклад, който и в момента се разглежда на пленума
Коментари Харесай

Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостите на системата за случайно разпределение на дела

Одитният отчет, който и сега се преглежда на пленума на Висш съдебен съвет, демонстрира, че Централизираната система за инцидентно систематизиране на делата (ЦССРД) има уязвимости, които могат да бъдат както от външен, по този начин и от вътрешен темперамент.

Докладът обаче показва изрично, че никой не се е възползвал от тези уязвимости. В системата не е влизано. Това съобщи Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет, представен от Българска национална телевизия.

Според отчета са открити 23 уязвимости, от които с висок риск са 11, с междинен риск са 2 и с невисок риск за застрашаване на системата са 9.

Правени са тествания, при които изрично е открито, че не е влизано в системата, че това не може да се случи, само че има много слаби моменти, съобщи Магдалинчев.

В отчета има констатация, че през 2016 година има опит за навлизане, който е несполучлив, сподели още той.

Магдалинчев посочи, че има формирано досъдебно произвеждане, в което ще има надалеч по-различни проучвания на системата, включително за назначението на експертиза по отношение на нейната склонност и по отношение на други условия за системата на ЦССРД.

Ще бъде открито опити за навлизане, дали се е стигало в други системи, дали е наранена част от системата.

Гешев оповести какъв брой пари е коствала системата за инцидентно систематизиране на делата

"Одитният отчет нямаше за цел да демонстрира влизания в системата, той споделя единствено, че има уязвими места, които по принцип биха при избрани условия разрешили опцията за влизане ", добави Магдалинчев.

Той посочи, че през последните години делата са разпределяни посредством системата за инцидентно систематизиране на делата, която е в действие от май 2015 година в съдилищата.

Магдалинчев разясни още, че изборът и поддържката на системата е напълно в пълномощията и функционалностите на Висш съдебен съвет.

Боян Магдалинчев: Прокуратурата би трябвало да откри има ли пробив в системата на Темида

Министърът на правораздаването като председателстващ пленума на Висш съдебен съвет има право да взима връзки по въпросите, които са предмет на разисквания, без право да гласоподава. Системата се приема по времето на Христо Иванов, когато е правосъден министър.

"Дали е имало потребност да се приме новата система евентуално е било стимулирано с нуждата, тъй като тогава се подвигна значителен скандал в обществото, при което системата небрежно е била създадена и внедрена.

Тя е краткотрайно внедрена ", посочи Магдалинчев.

Системата се приема след скандал за разпределение на делото на КТБ.

Ще бъде оповестена социална поръчка за създаване на нова система за систематизиране на правосъдните каузи във висшата правосъдна система. Това удостовери Боян Магдалинчев от Висш съдебен съвет на формален брифинг по-рано през днешния ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР