Одит на Сметната палата потвърди съмненията, че държавното дружество "Автомагистрали"

...
Одит на Сметната палата потвърди съмненията, че държавното дружество "Автомагистрали"
Коментари Харесай

Сметната палата потвърди, че Автомагистрали е получила милиарди от държавата в нарушение на закона

Одит на Сметната палата удостовери подозренията, че държавното сдружение "Автомагистрали " ЕАД е получило от страната поръчки за над 4 млрд лева в нарушаване на условията на закона. От общо 14 контракта в страната за интервал от пет години, шест са подписани, без да се изисква осъществяване на процедура за възлагане на социална поръчка (т.нар in house възлагане).
Едно от изискванията за сходно възлагане е сдружението, което получава договорите, потвърдено да разполага с нужните запаси и потенциал за осъществяване на предоставените действия, което в тази ситуация с "Автомагистрали " не е било факт. Така договорите са били предоставени на подизпълнители, при липса на гласност, без ясни критерии и инспекция за съгласуваност сред управлението и чиновниците и лицата, на които се разпореждат действия. Общият извод е, че заради това не е обезпечена задоволителна конкуренция при осъществяване на подбора и се поражда риск от централизация на възлагани действия и обществени средства в стеснен кръг трети лица.
Заключение на одита е, че установените пропуски и недостатъци във вътрешните правила на сдружението не дават убеденост, че средствата са разходвани дейно, конкурентно и транспарантно.
Одитът беше предоставен на Сметната палата в края на предходната година от 44-то Народно събрания и обгръща интервала от началото на 2016 година до края на 2020 година За този интервал "Автомагистрали " ЕАД извършва 14 контракта за публични поръчки на обща стойност 3 768 836 хиляди лева без Данък добавена стойност, 12 от които са подписани с Агенция "Пътна инфраструктура " (АПИ), и 2 - с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).
Одитният отчет ще бъде изпратен на Народното събрание, на Министерството на районното развиване, както и на Софийска градска прокуратура по нейно искане, за сведение и да послужи по прокурорска кореспонденция.
Вчера от районното министерство оповестиха, че "Автомагистрали " са платили предплатено над 180 млн. лв. на външни компании, а шест месеца преди крайния период съвсем нищо от предоставените действия не е свършено.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР