одината е 1999-та. Трима иманяри обикалят със своите метални детектори

...
одината е 1999-та. Трима иманяри обикалят със своите метални детектори
Коментари Харесай

Загадките на най-древната звездна карта

одината е 1999-та. Трима иманяри обикалят със своите железни детектори из гористата околност край Небра, намираща се на към 180 км. от немската столица Берлин. Те се надяват да открият някой античен и скъп предмет, който да продадат на черния пазар.

Избраното от тях място не е инцидентно – съгласно археолозите, там в миналото е имало няколко праисторически селища. Не след дълго шансът се усмихва на иманярите. Те се натъкват на бронзови мечове, брадви, длето, както и елементи от декорации. Най-ценната им находка, обаче, е друга – бронзов диск със златни инкрустации. На пръв взор той не наподобява кой знае какъв брой впечатляващо, само че в действителност е един в действителност неповторим артефакт – това най-древното известно изображение на галактическите феномени, означават от ЮНЕСКО.

The Nebra Sky Disc - Map of the.
— Ancient History Encyclopedia (@ahencyclopedia)
През февруари 2001 година немският археолог и сегашен шеф на музея в Хале (където е изложен дискът) Харалд Мелер схваща за находката и подава сигнал в полицията. Властите съумели да заловят иманярите и конфискували диска от Небра. Така, Мелер съумял да избави артефакта от ориста да попадне в ръцете на някой частен колекционер и да потъне в давност.

Самият диск е с диаметър от 30 см. и тежи малко над 2 кг. По повърхността му са изобразени Слънцето, Луната и няколко звезди (според учени, това е звездният куп Плеяди). Предполага се, че той е основан преди към 3600 години от земеделско племе, обитавало района на Саксония-Анхалт. За него се знае, че членовете му живеели в огромни къщи, в които можело да се поберат повече от 10 души, както и домашните им животни.

Каква е била функционалността на диска не е ясно. Според някои археолози, той съставлява астрономически календар, показващ по кое време би трябвало да стартират селскостопанските действия. Това повдига въпроса дали хората, живели край Небра през Бронзовата ера, са имали задоволително задълбочени астрономически знания, с цел да основат сходен календар? Трудно е да се даде безапелационен отговор. Харалд Мелер анализирал ситуацията на Плеядите и лунните етапи през Бронзовата ера. Археологът достигнал до заключението, че изображението на диска евентуално е служело като ориентир за античните земеделци по кое време настава пролетта.

The Nebra Sky Disc: Ancient Map of the Stars. 1600 B.C. Germany. The disc illustrates the crescent moon, a sun or full moon, three arcs & 23 stars dotted around, apparently at random.
— Arkeoblog (@arkeoblog0)
Редица учени, обаче, не са уверени, че дискът е толкоз остарял. Сред тях са Руперт Гебхард, шеф на Баварската държавна археологическа сбирка в Мюнхен, и Рюдигер Краузе, професор по европейска история в университета „ Йохан Волфганг Гьоте “ във Франкфурт. Двамата считат, че дискът в действителност е основан през Желязната ера, т.е. към 1000 години по-късно. Според специалистите, загадъчният предмет евентуално е открит някъде другаде, само че е изместен в региона на Небра от иманярите. „ Това е единична находка, артефакт, който въобще не наподобява обвързван с останалите предмети, открити край Небра “, отбелязва проф. Краузе. Не на такова мнение е Харалд Мелер. „ Подобни изводи са неточни и елементарно могат да бъдат оборени. Те не са основани на цялата информация, с която разполагаме, а единствено на част от обстоятелствата, които двамата учени изопачават “, счита на собствен ред Мелер.

The 'Nebra Sky Disc' showing the sun, moon & stars of the Bronze-Age was dedicated to the gods & ritually buried 3,600 years ago near Nebra in the German state of Saxony-Anhalt. Image via
— Brett Hopkins (@swedhopkins)
Гебхард и Краузе, обаче, обръщат внимание на една значима детайлност – има несъответствия в документите, в които са разказани характерностите на направените от иманярите открития. Някои от оръжията може да не са нито от Бронзовата ера, нито даже от региона на Небра. Това повдига съществени въпроси по отношение на произхода на диска. Според редица специалисти, иманярите може да са преместили находките си, с цел да не разкрият къде в действителност са се натъкнали на тях. „ Това място би било като кутия със съкровища за тях. Докато никой различен не знае за него, те ще могат да се връщат там и да продължат да търгуват с предметите, които откриват “, отбелязва Гебхард.

Не са малко и учените, които считат, че дискът от Небра е фалшификат. Археологът Емилия Пажтор го е изследвала в детайли и не изключва вероятността тези изказвания да се окажат истина. „ Заради събитията към откриването на диска, той влиза в групата на тези артефакти, за достоверността на които може да се водят безкрайни разногласия. Проблемът е, че все още просто не съществува способ, с който да се дефинира с безспорна акуратност възрастта на железни предмети “, акцентира Пажтор. Професор Краузе на собствен ред прибавя: „ Моето мнение е, че дискът е достоверен, не е фалшификат. Въпросът е по кое време тъкмо е основан. Той ни дава опцията да проведем забавна научна полемика по въпроса по какъв начин да дефинираме с акуратност възрастта на сходни артефакти, а това е тематика от голямо значение за археологията. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР