Очите държат ключа към истинската биологична възраст и могат да

...
Очите държат ключа към истинската биологична възраст и могат да
Коментари Харесай

Очите крият ключа към истинската биологична възраст и предупреждават за риск от смърт -

Очите държат ключа към същинската биологична възраст и могат да бъдат предиктор за риск от гибел, открива изследване на университета в Мелбърн, оповестено в British Journal of Ophthalmology, съобщи Си Ен Ен. 

Проучването, което съгласно откривателите е първото по рода си, потвърждава, че елементарно и неинвазивно проучване на ретината може да дефинира същинската биологична възраст на организма, която може да не съответствува с календарната.

Проучването проучва над 130 000 изображения на ретината от хора, участващи в UK BioBank, дълготрайно държавно изследване на над 500 000 участници в Обединеното кралство на възраст сред 40 и 69 години. Използвайки модел на " надълбоко " цифрово изследване на ретината, откривателите съпоставят действителната биологична възраст на участниците с календарната.

„ Ретината предлага неповторим, наличен „ прозорец “ за оценка на главните патологични процеси на систематични съдови и неврологични болести, които са свързани с нараснал риск от гибел “, написа създателят на проучването доктор Мингуанг Хе, професор по офталмологична епидемиология в университета в Мелбърн и Центъра за очни проучвания в Австралия.

Специалистите откриват, че има 2% по-висок риск от гибел, по каквато и да е причина, за всяка година разлика сред действителната възраст на човек и по-старата биологична възраст, разпозната в окото.

По-големите шпации от три, пет и 10 години сред действителната и биологичната възраст, измерени от ретината, са свързани с до 67% по-висок риск от гибел от характерни болести, даже откакто се вземат поради други фактори като високо кръвно налягане, тегло и вредни привички като тютюнопушенето.

„ Използвайки логаритъм за " дълбочинно проучване ", компютърът съумя да дефинира възрастта на пациенти от цветна фотография на ретината с много добра акуратност. Тези равнища на промени не са нещо, което ние като клиницисти можем да установим – можем да кажем разграничим ретина на дете и по-възрастен, само че не и ретина на 70-годишен от ретина на 80-годишен ", сподели доктор Сунир Гарг, клиничен представител на Американската академия по офталмология и професор по офталмология в очната болница Wills във Филаделфия, който не е взел участие в изследването.

„ Наистина неповторимият аспект на това проучване е потреблението на разликата в действителната възраст на пациента спрямо възрастта, която му дава компютърът за установяване на риска от гибел. Това е нещо, което смятахме, че е невероятно “, споделя Гарг.

Има две групи болести, за които моделът не съумява да планува доста нараснал риск от гибел: сърдечносъдовите и онкологичните. Това може да се дължи на по-малък брой такива случаи в изследваната популация или на подобреното лекуване на рака и сърдечните болести в последните десетилетия, споделят откривателите.

„ Нашите открития откриха, че разликата във възрастта на ретината е независим индикатор за нараснал риск от смъртност, изключително от заболявания, които не са свързани със сърдечносъдовата система и рака “, пишат проф. Хе и неговият екип. " Тези открития допускат, че възрастта на ретината може да бъде клинично важен биомаркер за стареене. "

Според откривателите, откритието им към момента е просто " проблясък ", който не може да бъде въведен като всеобща диагностика. Но проучването им демонстрира изгодите от по-задълбочено проучване на човешкото око.

„ Ще би трябвало да се анализира по-голям обем от данни за по-разнообразни популации, но въпреки това изследването демонстрира, че обикновените, неинвазивни проби на окото могат да ни оказват помощ да наблюдаваме цялостното здраве на пациентите и за в бъдеще да им оказваме помощ да схванат измененията, с които те могат да подобрят освен очното, само че и общото си здраве ", написа Гарг.

Какво още " демонстрират " очите

Сухите очи могат да бъдат симптом на ревматоиден артрит. Високите равнища на холестерол могат да причинят образуването на бял, сив или наследник пръстен към цветната част на окото, наречена ирис. Меден златен пръстен, обикалящ към ириса, е основен симптом на заболяването на Уилсън, рядко генетично заболяване, което предизвиква струпване на мед в мозъка, черния дроб и други органи.

И това не е всичко: увреждането на кръвоносните съдове в ретината, може да бъде ранен симптом на увреждане на нервите заради диабет, високо кръвно налягане, коронарна артериална болест, даже рак, както и глаукома и свързаната с възрастта макулна недъгавост.

Скоро може да има друга добра причина да страдате от няколко часа замъглено зрение. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР