Очевидно се счита, че с преместването на следствието, то ще

...
Очевидно се счита, че с преместването на следствието, то ще
Коментари Харесай

Адв. Лулчева: Преместването на следствието няма да го направи независимо

Очевидно се смята, че с преместването на следствието, то ще се отдалечи от прокуратурата и ще бъде в по-голяма степен без значение. Това обаче нищо не взема решение, тъй като без значение дали следствието е в структурите на прокуратурата или отвън тях, по смисъла на Наказателно-процесуален кодекс следователят е зависещ на прокурора при следствието.

Това сподели пред Euronews Bulgaria адв. Ина Лулчева.

Следователите ще продължат да се назначават от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, в която доминират прокурори и има единствено един представител на следователите. Тоест структурното преместване по никакъв метод няма да докара до самостоятелност.

 
Не можем да създадем следователите самостоятелни от прокурора в следствието, тъй като това е цялостна смяна на модела, по който е организиран нашият углавен развой.
Беше доста мъчно да си показва метода, по който би трябвало да се провежда следствието на основния прокурор, тъй като това е една неповторима конструкция, която съществува в България, другаде я няма. В делото „ Колеви “ Европейският съд споделя, че в България има институционален проблем. Уреждането на взаимовръзките и зависимостите вътре в прокуратурата изключва опцията основният прокурор да бъде разследван по реда на Наказателно-процесуален кодекс и както споделя Конституционния съд – от всеки прокурор. Така че трябваше да се сътвори един нов ред.

 
За мен редът със осъждам, който да бъде назначен за прокурор беше по-добър вид – самостоятелен магистрат, който да прави това следствие. С шефа на НслС не считам, че може да се получи без значение следствие.
Трябва да се прави нещо чисто ново за обстановка, която не би следвало да съществува. Не би следвало да има проблем да се проверява който и да било, в случай че е направил закононарушение.

Акцентът, който се сложи от прокуратурата, в която реагираха като афектирани деца, откакто ние сме задължени да осъществим решението на Европейския съд. Това не е скимване наше, което да е ориентирано против който и да било. Не са основателни подмятанията на основния прокурор, че това се прави особено за него, тъй като желали да го махнат. Делото „ Колеви “ е от времето на Никола Филчев и няма нищо общо със настоящия. Прокуратурата насочи цялото си внимание върху тези текстове и убягнаха доста други, които са смислени и даваха опция за по-голяма отчетност и по-голям надзор върху прокуратурата, тъй като това е вторият проблем – неналичието на отчетност на прокуратурата.

През последните години не е имало политическа воля да се реши правосъдната промяна. Напротив, съществуването на проблемите, напрежението вътре и всевластието на прокуратурата устройваха всички политически партии досега.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР