Очевидно през последните месец и половина се води активна кампания

...
Очевидно през последните месец и половина се води активна кампания
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: КЕВР е независим орган, управляващите опитват да го овладеят

" Очевидно през последните месец и половина се води дейна акция за преодоляване на КЕВР от настоящето ръководещо болшинство . Целта е политическа - да се понижи въздействието на партиите, които образуваха предходния парламент, в регулатора. Но по този начин за следващ път се погазва независимостта на самостоятелната институция ". 

Това сподели пред БНР Мартин Владимиров, специалист в Центъра за проучване на демокрацията. 

По думите му  следващо държавно управление си разрешава да разяснява директно решенията на регулатора  и да им приписва политически претекстове: 

" Това опонира на Закона за енергетиката. Промяната на закона в този момент е директен опит да се обезвреждат членовете на регулатора, които биха били спънка за избрани енергийни промени на ръководещото болшинство ". 

В предаването " 12+3 " специалистът акцентира, че  решенията на регулатора би трябвало да бъдат уважавани от изпълнителната власт :  

" Това, че Народното събрание си разрешава да трансформира с мораториум тези пълномощия демонстрира отвращение за уважаване на разделяне на управляващите. Тук прозират и бизнес ползи ". 

Владимиров разясни, че разширението на допустимите критерии за избор на членове демонстрира предпочитание за включване на хора, които са били шефове или притежатели на търговски сдружения , а " това е притеснително, тъй като се основава опция за обстановка на спор на ползи ". 

" Притеснително е повече целенасоченото изключване на стопански и юридически опит като аршин за избор на членовете . Това демонстрира, че евентуално измежду новите претенденти няма адвокати ". 

Интервюто с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР