Очевидно подкрепата на някои политики, както някои заявяват, може да

...
Очевидно подкрепата на някои политики, както някои заявяват, може да
Коментари Харесай

Левицата - в унизително малцинство, десницата - без мнозинство, големият въпрос - подменен

Очевидно поддръжката на някои политики, както някои декларират, може да подмени огромния въпрос - каква е генералната политика, по която ще върви България. Партиите би трябвало да заявят политическия си облик, да предложат ясна политика и жителите да избират политики, а не персонажи. Това съобщи в изявление за Dir.bg някогашният водач на Българска социалистическа партия Михаил Миков. Според него, въпросът е до какъв брой упованията на хората за смяна ще бъдат оправдани. Правителство, образувано от Българска социалистическа партия, ще бъде безпринципно, а на идните избори през юли ще се получат релативно същите резултати, предвижда Миков.

- От " ИТН " взеха и върнаха мандата, както дадоха обещание преди този момент. В същото време в Народното събрание настъпиха исблъсъци. Като че ли влязохме в политическата турбуленция. Трябваше ли " ИТН " да сформира държавно управление? Какъв е вашият коментар за политическите събития?

- Очевидно " ИТН " са си създали сметката. Очевидно е, че не желаят да сформират държавно управление, заради липса на болшинство. И цялата тази препирня към мандатите и тази ритуалност, бих споделил спектакъл, подменя огромния въпрос какво болшинство има през днешния ден в българския парламент. Левицата е в унизително малцинство, десницата, заради личностни връзки и всевъзможни други проблеми, не може да реализира болшинство. Докато политиката се построява на подобен вид връзки на персони, все по този начин ще бъде. Очевидно поддръжката на някои политики, както някои декларират, може да подмени огромния въпрос каква е генералната политика, генералната линия, по която ще върви България.

- Казахте, че " ИТН " няма устойчиво болшинство, само че даже и ГЕРБ управляваше в коалиция. Не отмина ли времето на болшинствата?

- Може да не е на една партия. Важното е да има направена ясна и обществена политика, тъй като когато това го няма, остава киселият усет на някакви подмолни сделки. На ръководство поради самото ръководство, ръководство поради европейски пари и публични поръчки, а не поради налагане на политика, от която българите да живеят по-добре. Този диалог отсъстваше и в акцията, не участва през днешния ден и в българския парламент. И ще продължи тази обстановка и след нови избори, в случай че партиите най-накрая не схванат, че те би трябвало да заявят политическия си облик, да предложат ясна политика и жителите да избират политики, а не персонажи.

- Кой би трябвало да получи третия мандат, допустимо ли е да избегнем предварителни избори?

- Не мога да дефинирам на кого да бъде връчен третият мандат. Това е безусловно в пълномощията на президента. Той ще реши, несъмнено ще вземе поради и идните през септември президентски избори, ще реши сегашния потенциал на всяка една от третите, по този начин да ги назовем, евентуални носители на мандата за сформиране на държавно управление, и тогава ще реши. Какво значи да се избегнат избори? Сигурно с аритметиката избори могат да се избегнат. Въпросът е до какъв брой упованията на хората за смяна ще бъдат оправдани в една такава обстановка. Това е огромният въпрос.

- Прогнозата на множеството социолози и политолози са на мнение, че и в случай че мандата бъде връчен на Българска социалистическа партия няма да може да бъде образувано държавно управление, вие по какъв начин мислите?

- Мисля, че е невероятно. Дори да бъде образувано, то ще бъде безпринципно. Ще бъде въз основа на някаква договорка, а няма да има опция да демонстрира политика, тъй като броят мандати на Българска социалистическа партия й дефинира мястото на съпротива. Факт е, че в предходния 44-ти парламент имаше дясно болшинство, факт е, че в днешния 45-и още повече дясноцентриско болшинство. Би било много нелогично, в случай че мислим за политика, Българска социалистическа партия да сформира държавно управление.

- Ще съумеят ли Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да си върнат час от електората при предварителни избори или очаквате идентична обстановка?

- Относително същите резултати несъмнено ще се случат и още веднъж стоят тези въпроси до тогава, до момента в който участниците в надпреварата за влизане в Народното събрание не дефинират ясно политическите си позиции. И несъмнено, пречупено през това, което интересува елементарния българин.

- Какво вършим следователно? Можем ли да си позволим избори до безспир или 2 години без държавно управление, както се случи в някои европейски страни?

- В Холандия имаше подобен случай. Мисля си, че извънредно време е хората да се отърсят от някои илюзии, от прекомерните упования, които виждам, че през днешния ден се разпореждат на Избирателния кодекс. Избирателните правила са технология. Те не могат да решат същностните въпроси на политиката. Ето, вземете опазването на здравето. Една пазарна система, която слага България на шампионски места по смъртност в изискванията на зараза. Тази полемика е мъчителна и тя интересува хората. Или пък образованието - пазарна система, която води по всички оценки - спад в качеството на българското обучение и най-много до неговата досегаемост, изключително в периферията на страната. Това са огромни въпроси, които партиите би трябвало да слагат на дневен ред. Трябва да се търсят решения, които трансформират това, а не решения, които леко тушират напрежението и настройките.

- А по какъв начин Българска социалистическа партия би могла да върне електората си?

- Това е доста дълъг отговор. Аз в последните години съм се изказвал по разнообразни способи. Но преди всичко с откровеност и с достоверност, с изчистване на идейния облик и несъмнено с доста упорита работа, а не с пиар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР