Очертава се промяна на практиката студен резерв като механизъм за

Очертава се промяна на практиката студен резерв като механизъм за ...

Има ли добро място за Доган и Ковачки при чакана от ЕС промяна в енергетиката ни?.

Очертава се промяна на практиката "студен резерв" като механизъм за гарантиране на стабилността на електроенергийната система на България. Този извод се натрапва все по-отчетливо след казаното от енергийния ни министър Теменужка Петкова по време на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход, организирана от Института за енергиен мениджмънт.
Петкова съобщи, че международен консултант вече разработва модел за България и за целия регион какъв точно механизъм за капацитет трябва да ползваме, за да осигурим в най-голяма степен стабилността и предвидимостта на енергийната ни система.За нас е по-подходящо да се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет, подчерта енергийният министър и уточни, че на централите, които ще участват в търговете, ще бъдат покрити условно постоянните разходи, а променливите им разходи (емисии СО2, гориво и други) ще формират цената, с която те ще излязат на пазара.
Какво означава това за бъдещето на студения резерв, където сега основни играчи са Христо Ковачки и Ахмед Доган – научете в този материал!

Източник: actualno.com