Очертава се една сериозна зимна обстановка в България, прогнозират регионалните

...
Очертава се една сериозна зимна обстановка в България, прогнозират регионалните
Коментари Харесай

Циклон връща зимата: Оранжев и жълт код за обилни снеговалежи, вижте къде

Очертава се една сериозна зимна конюнктура в България, предвиждат районните модели за края тази седмица.

Според последните разбори на Американския световен модел GFS, Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) и SPM модела, под въздействие на преминаваш през България средиземноморски циклон, в интервала сред 26 и 28 януари ще се сътвори забележителна валежна конюнктура от дъжд и сняг. Това сочат и най-новите данни на световния и районния модел на Meteo Balkans.

Около обяд в четвъртък от югозапад на северозапад облачността ще се усилва и в Западна и Северозападна България ще стартират нови превалявания от сняг. По-значителни ще са те над Рило-Родопската област, където до края на деня ще паднат обилни превалявания.

Възможно е усложняване на синоптичната конюнктура по проходите.

В ниското също ще се образува снежна завивка, която в Северозападна България тук-там ще надмине 10-15 см. Очакваната снежна завивка в столицата ще е сред 5-10см.

Meteo Balkans моли водачите да карат деликатно и със съобразена скорост, като съблюдават нужната отдалеченост и да не подхващат рискови изпреварвания.

От Национален институт по метеорология и хидрология пък обавиха оранжев код за снеговалежи на следващия ден в областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. За други седем области в Западна България е публикуван жълт код. За Кърджали кодът за сняг и дъжд също е жълт, а за Хасково е разгласен жълт код за дъжд, разгласи Националният институт по метеорология и хидрология.

В четвъртък от юг-югозапад ще стартират превалявания и до вечерта ще обзет по-голямата част от страната - в Западна и Централна България ще вали най-вече сняг, на изток - дъжд. В Рило-Родопската област ще има обилни количества, ще се натрупва снежна завивка, а в Източните Родопи са вероятни поледици. От изток-североизточен вятърът ще стартира да се обръща от запад-северозапад, слаб и сдържан.

На 26 януари в четири области е разгласен оранжев код за превалявания от сняг с формиране на снежна завивка до 30-35 cm. По-интензивни ще са снеговалежите след обяд и през нощта против петък. Областите, за които е в действие предизвестието за рисково време са Благоевград, Смолян, Пазарджик и Пловдив.

За девет области е в действие жълт код за евентуално рисково време. Ще има интензивни снеговалежи, в южните региони, ще се образува снежна завивка до 10 cm в областите Монтана, Враца, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил. За област Хасково жълтият код е за обилни превалявания, най-вече от дъжд, които ще продължат и през нощта против петък. Очаквани количества - до 30-35 mm. В област Кърджали е разгласен жълт код за обилни по количество превалявания от дъжд и сняг (сумарно до към 30 mm), в западната част от региона - от сняг и формиране на снежна завивка до 10-15 cm.

В петък ще вали в цялата страна - и дъжд, и сняг, а тук-там в Източните Родопи и Североизточна България сумарните количества ще са обилни. Остават и изискванията за поледици. Вятърът ще е до сдържан, най-вече от северната четвърт.

В събота сняг ще вали на доста места в Северна България, в западните региони около Дунав - дъжд и сняг, а в Югоизточна България - дъжд. В югозападната част от страната слаб сняг ще превали единствено в планините; ще има краткотрайни разкъсвания на облачността. Вятърът от северозапад ще се усили, съобщи Национален институт по метеорология и хидрология, представен от.

В неделя в Дунавската низина ще остане прохладно. Облачността ще е променлива, над Северна България по-често забележителна, ще превалява слаб сняг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР