Очертанията на Антарктида на дъното на океана се свиват, защото

...
Очертанията на Антарктида на дъното на океана се свиват, защото
Коментари Харесай

Антарктида отстъпва пред океана

Очертанията на Антарктида на дъното на океана се свиват, тъй като някои от най-големите ледници еродират от долната страна поради топлата вода, оповестиха Би Би Си и в. " Дейли мейл ".

 
Екип от университета на Лийдс наблюдава по какъв начин се трансформират линиите, от които ледниците на континента стават плаващи. Данните от европейския сателит " Криосат " демонстрират, че ледът се е стопил над зона с размера на Голям Лондон, с която при предходните измервания е имал контакт - към 1463 кв. км, множеството в Западна Антарктида.  Изследването наблюдава интервала от 2010 година до 2016 година
Antarctica's Underwater Ice Is Retreating 5 Times Faster Than It Should Be
— Live Science (@LiveScience) Британските учени са създали първата цялостна карта по какъв начин се движи подводният завършек на леда. Те откриха, че той се е отдръпнал прекалено много под осем от 65-те най-големи ледника.
 
Макар и крайният артикул да наподобява много явен, достигането до него по никакъв начин не е било просто. Ледниците са дебели стотици метри и мястото, където стават плаващи и се отделят от континента, мъчно се разграничава на сателитните фотоси.
RT: A new analysis of satellite data has found " extreme " changes underway at eight of Antarctica's major glaciers, as unusually warm ocean water slips in under their ice shelves via
— MBARI (@MBARI_News) Съществуват радарни техники, с които точната линия се открива по придвижването на плаващия лед поради теченията.
 
Британските учени са комбинирали този способ с данните за релефа на дъното, скалното легло и измененията във височината на повърхността на ледниците.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР