Очакват се разправии по време на консултациитеПървата партия не може

...
Очакват се разправии по време на консултациитеПървата партия не може
Коментари Харесай

Порязаха ГЕРБ с правилата за ЦИК

Очакват се разправии по време на консултациите
Първата партия не може да получи спомагателна численост

“Демократична България” и Българска социалистическа партия с бонус спомагателен мандат

ГЕРБ е единствената партия, прецакана от разпоредбите за назначение на новия състав на ЦИК. Математици разясниха пред “Труд”, че специалистите които са подготвили процедурата, за която дава отговор президентът, по чудноват метод са приложили метода на Хеър-Ниймайер.

Депутатите взеха решение, че ЦИК ще се състои от 15 членове, а от “Дондуков” 2 трябваше да кажат по какъв начин ще се разпределят сред партиите от Народно събрание мандатите в комисията. При използването на метода на най-големия излишък (на Хеър-Ниймайер) на първо време е избрана квотата на Хеър - 240 мандата са разграничени на 15 - колкото са членовете на ЦИК. Квотата е 16. След това депутатските мандати на всяка партия се разделят на 16. Според математици и специалисти по изборите нормалната процедура е за база да се вземат не броя мандати, а получените гласове на всяка партия. Ако за база бяха взети гласовете, ГЕРБ щеше да има 5 мандата в ЦИК, пресметнаха някогашни членове на комисията.

Проблем има и при втория стадий на разпределение на незаетия брой членове. В методиката на “Дондуков” 2 е посочено, че “допълнителен мандат получава партията или обединението с максимален излишък. Партиите и обединенията с равни останки попълнят незаетите места, като се стартира от най-малката парламентарно показана партия или коалиция (чл. 46, алинея 8 от Изборния кодекс). Това е нов текст от последните промени на Изборния кодекс. Досегашната процедура бе при равни останки посредством чоп да се дефинира при коя партия отива спомагателния мандат. След смяната първата партия, получила най-вече гласове на процедура в никакъв случай не може да вземе мандат от преразпределяне на остатъците. В случая облагодетелствани са “Демократична България” и Българска социалистическа партия, които имат идентични останки с ГЕРБ. Двете обединения се снабдяват с по един спомагателен член в ЦИК, за ГЕРБ
бонус няма.

Очакват се разправии по тематиката по време на утрешните съвещания при президента Румен Радев. Според ГЕРБ скандална е и концепцията посредством чоп да се дефинира началник на ЦИК, при положение, че партиите не реализиран единодушие по тематиката.

Премиерът в оставка разяснява измененията в Изборния кодекс
Борисов: Ще джуркаме топчета за ръководител на ЦИК
Навсякъде трябвало да има хартия



Отсега ви споделям, че ръководител ще бъде от партията на депутата Трифонов, предвижда Борисов.

“Естествено, че ръководител на ЦИК би трябвало да излъчи победилата партия, само че в случай че не се договорят, а те ще го създадат, ще вземат една сфера и ще джуркат и на който му се падне ръководител. Страхотно изборно законодателство - ще джуркаме топчета за ръководител.” Това сподели министър председателят в оставка Бойко Борисов до момента в който изчакваше следващата доза ваксини против COVID-19.

“Помня на мажоритарните избори - от 31, ние взехме 28. Каквото желаят да вършат, ние се готвим при всевъзможни правила, съдията колкото и да ти пречи, в случай че си добър, ще победиш. Отсега ви споделям, че ръководител ще бъде от партията на депутата Трифонов и заместител от някоя от другите партии”, сподели той.

Исках да запитвам и госпожа Антоанета Стефанова, да чуя изявленията с нея... Чух една госпожа (б. р. Наталия Киселова) да споделя, че ще гласуваме по смесена система - с машини и хартия, а в Изборния кодекс г-жо доцент, ясно е казано, че е единствено с машини. Ама в този момент за чужбина където най-вече говореха нямало да има машини”, разяснява Борисов измененията в Изборния кодекс.

“Чух още много неща, че на всички места трябвало да има хартия. Бюлетините се печатат в Българска народна банка, само че протоколите при един мастит народен представител от Българска социалистическа партия. Сега казусът бил в броенето, само че никой не знае по какъв начин и къде ще има видеонаблюдение. От къде и по кое време ще купят камери? Те в желанието си да мъстят се сговарят”, сподели още Борисов.

Реконтра
Трифонов: Борисов се пробва да припише техни грехове на новите партии


Слави Трифонов

“Тъй като силата е в истината, ще ви кажа каква е разликата сред истината и лъжата.
ГЕРБ и техните медийни прислужници не престават да тръбят, че бързото обявяване на измененията в Изборния кодекс е “грях, срамотия, светотатство”.

Нека напомним на обединението ГЕРБ-СДС-Любен Дилов-син (последният е някакъв вид на котката на Шрьодингер - хем не е от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, хем е) какво се случи 10 дни преди президентските избори на 6.11.2016 г.” Това написа във Facebook водачът на Политическа партия “Има подобен народ” Слави Трифонов. Той напомня няколко случая на бързи промени на Изборния кодекс.

На финала на поста си напомня, че машините за гласоподаване “бяха закупени от тяхната ЦИК”. “9600 машини за 43 милиона лв. с Данък добавена стойност. Дали са от Венецуела - да каже тяхната ЦИК. Друга доста дребна детайлност е, че преди последните избори тяхната ЦИК отхвърли самостоятелен одит на въпросните машини за гласоподаване с претекста, че държавните институции, които правят инспекциите, са самостоятелни.”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР