Oчаквано заседанието на съвета на държавните и правителствените ръководители на

...
Oчаквано заседанието на съвета на държавните и правителствените ръководители на
Коментари Харесай

Към новите мрачни векове

Oчаквано съвещанието на съвета на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз, коeто се организира в Брюксел на 22 и 23 март, беше доминирано от “аферата Скрипал ” – опита за ликвидиране на някогашния съветски двоен сътрудник във Англия. Каквото и да си приказваме, по един или различен метод Лондон е непрекъснато във фокуса на дебатите на водачите през последните две+ години. Досега единствено с Брекзит, а към този момент и с спора си с Русия. Вярно, двете малко си опонират – хем британците напущат Европейски Съюз, хем тръбят за европейска взаимност против общите закани, само че да не издребняваме. За последното най-малко, получиха това, за което бяха пристигнали.

В заключителната декларация на съвещанието, Съветът на Европейски Съюз “се съгласява с преценката на Обединеното кралство, че е доста евентуално Руската федерация да е виновна и не съществува друго различно правдоподобно пояснение ” за нападението в град Солсбъри. Държавите от Европейски Съюз стоят в “безрезервна взаимност ” с Англия “срещу това тежко предизвикателство за споделената си сигурност ”. Страните членки също по този начин “ще се координират върху заключенията, които би трябвало да се извадят, в светлината на отговорите, които ще бъдат дадени от съветските управляващи ” в границите на следствието. На този стадий звучи изцяло задоволително, на фона на общата суматоха и растящата параноя от последните седмици, да не кажем години. У мнозина не без съображение.

Според президента на Латвия Далия Грибаускайте, по време на формалната вечеря с другите водачи в четвъртък в Брюксел, английският министър председател Тереза Мей е изложила и спомагателни обстоятелства към следствието, които не са били обявявани обществено до момента. И към момента не са. Целта й е била да убеди европейските водачи в тезата на Лондон, че против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия е осъществено нападение със конфиденциален нервно-паралитичен газ, съветско произвеждане. За латвийския държавен глава изложените доводи са били изцяло задоволителни. Самата Мей отговори по-късно пред медии, че става въпрос за информация, която по принцип разследващите служби на страните от Европейски Съюз към този момент били разменили между тях.

По какъв метод е бил осъществен опитът за ликвидиране и от кого съответно, към момента не е ясно. Но болшинството от водачите са решили да бъдат уверени – с изключение на май министър председателите на България и Гърция, Бойко Борисов и Алексис Ципрас, изказали солидарността си към Лондон, само че и подозрения в прибързаното предприемане на дейности. Запознати настояват, че към този сдържан фронт в позицията против Русия са още Италия и Унгария. За сметка на това минимум шест други европейски страни, измежду които Франция и Полша, обмисляли сходни на английските наказания с изпъждане на съветски дипломати от своя територия по отношение на аферата. Посланикът на Европейски Съюз в Москва, немският посланик Маркус Едерер беше привикан на съвещания в Брюксел през вчерашния ден. Макар и последното да се смята за обичайно алегоричен жест, в подтекста на признатите от Съвета изводи ще има спомагателна тежест.

Междувременно първата замяна на плесници сред Лондон и Москва приключи в петък с окончателното тръгване от Русия на 23-ма английски дипломати и фамилиите им, в отговор на заминаването от Англия на същия брой техни съветски сътрудници по-рано тази седмица. Наблюдатели разясняват, че заключенията на Съвета и декларираната взаимност от страните членки е малко евентуално да тласнат британците към спомагателни по-остри дейности против Русия в околните дни. Поне до момента в който не излязат заключенията от инспекцията на специалистите от Международната организация за надзор на химическите оръжия, които да потвърдят изказванията на Лондон. Или от самото английско следствие не излязат неопровержими доказателства, че непосредствено Москва стои зад опита за ликвидиране. Дотогава безпокойството по източния фланг на Европейски Съюз и НАТО евентуално ще продължи да се натрупа.

На Югоизток ситуацията наподобява не по-малко с напрежение. Декларацията на Съвета също по този начин обръща и внимание на връзките с Турция, и осъжда остро “нелегалните действия ” на Анкара по отношение на Гърция и Кипър в Източно Средиземно и Егейско море. Агресивен звук, който Европейски Съюз до момента избягваше, запазвайки позицията на съдия в тройния спор за териториалните води към Острова на Афродита. Съюзът приканва Турция неотложно да приключи тези незаконни действия и да почита суверенните права на Кипър да експлоатира естествените си запаси, в сходство с европейското и интернационалното право. Съветът в допълнение застава на страната на Атина в разногласието й с Анкара за двама гръцки бойци, арестувани поради нелегално прекосяване на границата по нехайство. Всичко това, несъмнено, провокира незабавно остра реакция от Турция, която разгласи посредством представител на външното си министерство, че позицията на Европейски Съюз съдържа “неприемливи мнения ” против страната и обслужва ползите на Гърция и кипърските гърци. В Атина пък, както се допуска, не могат да си намерят място от наслада.

С всичко това на разум и общата ескалация на реториката в интернационалните връзки, проведената по самодейност на България среща на върха в понеделник във Варна с присъединяване на министър-председателят Бойко Борисов, ръководителите на Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз, Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, и президентът на Турция Реджейп Тайип Ердоган, се трансформира във все по-авантюристична самодейност и виновна задача. Особено с оповестената от Борисов в Брюксел упоритост Варна да се трансформира в непрекъснат канал за връзка сред Анкара и Европейски Съюз. Въпросът, както се споделя, не е единствено в географията, а и във опциите.

Керванът си върви


Успоредно на главната тематика, доминирала съвещанието на Съвета, европейските водачи потвърдиха и постигнатите по-рано тази седмица съглашения сред Брюксел и Лондон за изискванията към излизането на Англия от Европейски Съюз. А точно 21-месечният временен интервал, в който европейските регулации ще продължат да са настоящи на английска територия след 29 март 2019 година, както и някои параметри от бъдещите връзки. Правата на европейските жители, идващи на територията на Англия до 31 декември 2020 година, ще бъдат същите с тези на хората, пристигнали преди датата на Брекзит и ще бъдат обезпечени от Съда в Люксембург. За сметка на това въпросът с границата в Северна Ирландия остава неразбираемо дефиниран. А срокът договарянията да приключат и съглашението да бъде дефинитивно завършено, преди да влезе в режим на ратификация, е месец октомври тази година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР