Очаквано Сотир Цацаров беше избран за шеф на Комисията за

...
Очаквано Сотир Цацаров беше избран за шеф на Комисията за
Коментари Харесай

Очаквано Цацаров беше избран за шеф на КПКОНПИ

Очаквано Сотир Цацаров беше определен за началник на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Той ще довърши мандата на Пламен Георгиев, който изтича през 2024 година Цацаров получи поддръжката на 165 депутати, 30 бяха " срещу ", а трима се въздържаха. От дали своят вот " за " 86 бяха от ГЕРБ, 18 от Движение за права и свободи, 19 от " Обединени патриоти " и петима самостоятелни. От " Воля " гласоподаваха и за двамата, макар че имаха собствен претендент - Симеон Найденов. Макар в началото от Българска социалистическа партия да оповестиха, че групата няма да поддържа никого, 27 от членовете й гласоподаваха " за " Цацаров, едвам 30 бяха " срещу ", а трима се въздържаха. Наложи се социалистите да обяснят, че като цяло са срещу метода на избор на началник на антикорупционния орган. Всеки народен представител от групата, който има друго мнение, може да гласоподава както реши, акцентира зам.-председателят й Георги Свиленски.

При дебатите зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков посочи, че социалистите на са издигнали собствен претендент, тъй като не харесват антикорупционния закон. Той за следващ път акцентира, че шефът на антикорупционната комисия би трябвало да се избира от президента, а не от Народното събрание. Зарков заключи, че корупцията остава проблем, който българите показват като най-остър пред страната и обществото, и изрази терзания, че това ще продължи и след избора на Цацаров. " Той е кандидатура на ръководещите и това е неизбежно разследване от законодателното решение шефът на КПКОНПИ да се избира от Народно събрание. Този факт автоматизирано води до неоспорима връзка сред властта и органа, който би трябвало да следи за нейните корупционни прояви. Проверяваните избират проверяващите ", заключи Зарков.

Корнелия Нинова напомни абсурда, довел до напускането на предходния ръководител на антикорупционната комисия, и " премията " му с консулски пост във Валенсия. " Това наподобява ли ви на битка с корупцията и лишаване на нелегално добито имущество? Това наподобява на стимулиране, покриване и награждаване ", заключи водачът на Българска социалистическа партия. " КПКОНПИ не е заспала, тя е мъртвородена, тъй като няма пълномощия по Наказателен кодекс и не се занимава с следствие на корупция. Тя се занимава с административни процедури за спор на ползи и лишаване на нелегално добито имущество. И оттова нататък всичко отива в прокуратурата. " За противопоставяне на корупцията " е единствено заглавие, а в същността на работата й няма битка с корупцията ", акцентира Нинова и подсети, че Българска социалистическа партия е внесла нов закон за битка с корупцията.

Емил Димитров от Оперативна програма разгласи, че Цацаров е " всичко, което другите не са ". Според гербаджията Вежди Рашидов като основен прокурор той бил надпартиен и вдигнал " доста високо летвата на прокуратурата ". Славчо Атанасов прикани новия началник на КПКОНПИ да не се занимава с " дребосъка ", а най-сетне да хване " по-едрите риби в Пловдив, които строят цели квартали, а не тераси и барбекюта ". От Движение за права и свободи оповестиха, че Цацаров бил най-полезен за КПКОНПИ. За претендента на " Воля " даже и от личната му партия не споделиха нищо.

Остава Висш съдебен съвет да утвърди избора на Цацаров и да изпрати кандидатурата му за декрет от президента. След встъпването му в служба стартира и мандатът на Иван Гешев като основен прокурор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР