Очаквано, Европейският съвет одобри постигнатото споразумение за сделка за Brexit

...
Очаквано, Европейският съвет одобри постигнатото споразумение за сделка за Brexit
Коментари Харесай

Европейският съвет одобри сделката на Юнкер и Джонсън за Brexit

Очаквано, Европейският съвет утвърди постигнатото съглашение за договорка за Brexit сред към момента настоящия ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и английския министър председател Борис Джонсън. Това излиза наяве от публично известие на уеб страницата на Европейския съвет.
В своето известие Съветът приканва всички институции на Европейски Съюз, в това число Европейския парламент, да предприеме нужните стъпки, с цел да влезе в действие съглашението от 1 ноември. Европейският съвет категорично акцентира, че Европейски Съюз е решен да има допустимо най-тясно партньорство с Англия.
Същността на съглашението
Предложението, с което Борис Джонсън отиде в Брюксел, е да има " твърда граница " сред Ирландия и Северна Ирландия, само че в Ирландско море, не на сушата сред Ирландия и Северна Ирландия. Сега в 64-те страници на новото съглашение написа, че ще има икономическо и комерсиално съдействие сред Европейски Съюз и Англия, с почитание към единството на Общия пазар на Европейски Съюз, Митническия съюз, както и английския вътрешен пазар. Изрично е записано, че ще бъде прието английското право на самостоятелна комерсиална политика, само че има и текст, че двете страни ще работят по договорености за съглашение за свободна търговия след Brexit.
Главният договарящ от страна на Европейски Съюз Мишел Барние уточни какво тъкмо се случва с ирландската граница, която следва да е и митническата граница сред Европейски Съюз и Англия – препъникамъкът в договарянията сред Лондон и Брюксел до момента, защото Ирландия е част от Обединеното кралство и обособени митнически правила там биха раздрусали самото кралство. Барние сподели следното – английските управляващи ще могат да постановат каквито желаят мита върху артикули, идващи от трети страни, които няма заплаха да преминат на Общия европейски пазар. Ако обаче може да преминат на Общия европейски пазар, тогава английските управляващи ще постановат мита, съобразени с разпоредбите на Общия европейски пазар. Барние обаче не изясни по какъв начин ще се прави оценка кои артикули може да стигнат до Общия европейски пазар. А физически инспекции на артикули ще се вършат единствено в пристанищата, не и на сухопътната граница сред Ирландия и Северна Ирландия.
Какво следва?
Най-важният миг остава утвърждението на английския парламент. Предстои съвещание на следващия ден, 19 октомври. Засега обаче вероятностите пред новата договорка въобще не са положителни, като против нея има мощна опозиция и то от основни политически сили в английския парламент. Каква е съпротивата – припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР