Очаквано днес Българската социалистическа партия върна на президента третия мандат

...
Очаквано днес Българската социалистическа партия върна на президента третия мандат
Коментари Харесай

БСП върна мандата, отиваме на предсрочни парламентарни избори

Очаквано през днешния ден Българската социалистическа партия върна на президента третия мандат за сформиране на кабинет и отиваме на предварителни парламентарни избори.

Парламентарните избори може да са на 11 юли, предвижда президентът. До дни ще е явен и служебният кабинет. Социалистите държаха досието с третия мандат тъкмо една минута и 14 секунди.

Президентът предизвести, че е допустимо, в случай че изборите се повторят като резултат, да изпаднем в конституционна рецесия. Затова е значимо партиите да премислят целите си и да реализират единение за решение на проблемите в страната.

В 11 ч. президентът одобри представителите на Българска социалистическа партия за България и им връчи мандата.

„ Нашето предпочитание беше да има държавно управление, което да реши няколко значими въпроса за страната и за хората. Новите политически субекти в Народното събрание заявиха авансово, че не биха подкрепили държавно управление, даже с тези надпартийни за България цели. В подобен случай е ясно, че няма справедлива опция да съставим кабинет. Взехме решение, получавайки мандата, незабавно да го върнем. Няма смяна оттогава до момента “, сподели Корнелия Нинова, връчвайки назад досието на президента.

Президентът е безапелационен, че служебното държавно управление, което ще назначи, ще е поръчител за демократичните процеси.

„ Оценявам високо решението на Българска социалистическа партия да не става мандатоносител на експертно, програмно или различен вид държавно управление, тъй като България има потребност от волева политическа опция, която, за жалост, актуалният парламент не съумя да излъчи. В тази обстановка е ясно, че отиваме към разформироване на Народното събрание и насрочване на предварителни избори “, сподели президентът.

Президентът ще разпусне Народното събрание другата седмица с назначението на ЦИК.

" Трябва да се работи отговорно, с цел да избегнем хаоса на идните избори. Ще назнача служебно държавно управление. В тази обстановка се обрисува изборите да бъдат на 11 юли ", съобщи президентът.

След края на церемонията Корнелия Нинова разгласи, че егоизмът е надвил над разсъдъка:

„ Нито една от партиите в Народното събрание не си приказва с другите, надви партийното его, персоналният нарцисизъм и желанието незабавно да се отиде на избори, с цел да завоюват още повече гласове. Това политическо късогледство докара до тази обстановка “.

Президентът изиска от левицата експертно готови фрагменти. Решението дали партийни специалисти да вземат участие в служебното държавно управление ще се вземе от Националния съвет на партията.

Разпускането на Народното събрание и назначението на новата Централна изборна комисия ще стане по едно и също време идната седмица с укази, планувани за обявяване на 11 май. Затова изборите ще са на 11 юли - два месеца по-късно, както е по Конституция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР