Очакванията са през тази година оборотът на енергийната борса да

...
Очакванията са през тази година оборотът на енергийната борса да
Коментари Харесай

Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар

Очакванията са през тази година оборотът на енергийната борса да надвиши 1.5 милиарда лева

© Красимир Юскеселиев Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.Сред 30-те най-големи по доходи сдружения в енергетиката през 2018 година попадат девет търговеца на ток. Те са с един по-малко по отношение на 2017 година, само че общите им доходи са повече - 2.03 милиарда лева при 1.95 милиарда лева година по-рано. Това до известна степен може да се изясни с по-високите борсови цени на електрическата енергия, само че също по този начин е явен сигнал за протичащите промени в бранша на свободната търговия с електрическа енергия - през предходната година редица търговци банкрутираха или просто се отхвърлиха поради мощно волатилните борсови цени, като клиентите им бяха поети от по-големите играчи, които пък съумяха да стабилизират бизнеса си и да реализират облаги. Окрупняването безспорно ще продължи и през 2019 година, защото търговията с електрическа енергия изисква все по-големи запаси, а опциите за облаги понижават заради невъзможността да се купува ток отвън борсата. Освен това отпадането на таксите за импорт и експорт на електрическа енергия от 1 юли 2019 година ще разреши на задграничните компании да усилят наличието си на българската борса, което в допълнение ще усложни модела на дребните търговци.

В същото време ролята и смисъла на тези компании ще продължат да нарастват поради развиването на свободния пазар. След като през 2018-а всички ВЕИ и когенерации с мощ 4 и повече мегавата бяха задължени да продават електрическата енергия си на борсата, от средата на тази година същото предписание важи и за по-малките производители с мощ сред 1 и 4 мегавата. А евентуално в бъдеще на борсата ще излязат и така наречен американски централи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Групата на огромните

Показателно за " узряването " на бранша е, че търговците усъвършенстват доста финансовите си индикатори. Деветте компании от топ 30 са записали обща облага малко над 17 млн. лева през предходната година, до момента в който същите сдружения са били на обща загуба цели 41.2 милиона през 2017 година Разгледани поотделно обаче, търговците се показват радикално друго. Докато едни усилват приходите си и имат облаги, други губят пазарен дял и натрупат загуби.

Най-големият състезател в бранша остава " ЧЕЗ Трейд България ", като приходите му се усилват с внушителните 33% и към този момент са над 576 млн. лв.. Това значително е подбудено от обстоятелството, че при банкрут на някой по-малък търговец най-често потребителите се насочват към водача в бранша, не толкоз поради изискванията му, а тъй като желаят да имат сигурност на доставките.

Много по-неочаквано е изкачването до втората позиция по размер на продажбите на близката до Христо Ковачки " Гранд Енерджи дистрибюшън ". Дружеството, чийто притежател официално е Надежда Арсова, регистрира 112% растеж в годишните си доходи - от 221 до 469 млн. лв.. Така то изпреварва даже двата търговеца на " Енерго-про ", взети дружно - " Енерго-про енергийни услуги " и " Енерго-про трейдинг ", които имат общо 422 милиона. Зад разрастването на " Гранд Енерджи дистрибюшън " стоят няколко фактора. Основното е това, че през предходната година сдружението завоюва някои от огромните търгове за електрическа енергия на АЕЦ " Козлодуй ", с което стана снабдител освен на крайните клиенти, само че и на други търговци. Освен това от средата на 2018 година " Гранд Енерджи дистрибюшън " продава и създадената от " Топлофикация София " електрическа енергия. Декларираната облага се усилва близо 4 пъти - до малко над 5 млн. лв..

Изригване има и при " Енерджи маркет ", която регистрира най-големия растеж на оборота в процентно изражение - 126.5%. Обяснението за това още веднъж са редицата сполучливи търгове за сдружението през втората половина на 2018 година В безспорна стойност приходите му се покачват от 61.7 до 139.7 млн. лева, което обаче не е връх за компанията, защото през 2015 година тя е отчела над 179 милиона. Сега " Енерджи маркет " се управлява от Христо Януцев, само че в сектора я свързват с Борислав Лоринков.

На другия полюс са " Аркадия сървис ", " Енерджи съплай " и " ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп ", чиито доходи се намаляват надлежно с 57.7%, 22.7% и 16%. Допреди две години " Аркадия сървис " беше измежду най-големите търговци с доходи близо 200 млн. лева, само че след банкрута на свързаната с нея " Енергийна финансова група " на Николай Вузев и Богомил Манчев оборотът ѝ към този момент е под 65 млн. лв.. " Енерджи съплай " на Соня Кадиева пък губи пазарен дял заради повишението на обезпеченията за търгуване на борсата и невъзможността за подписване на дълготрайни контракти с производителите. Що се отнася до " ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп ", при него забавното е, че наред със спада на приходите то регистрира и най-голямата загуба измежду водещите търговци на ток - над 2.1 млн. лв.. Все отново има доста усъвършенстване на този индикатор, защото през 2017-а сдружението бе на минус от близо 23 милиона. " Нетната загуба от 2018 година е резултат от резултатите от към момента незадоволително развития пазар на едро в България и мощната конкуренция на пазара на дребно. Положителното развиване по отношение на 2017 година се дължи на доста преструктуриране на потребителско портфолио ", изясняват от компанията.

Борсата превъртя един милиард

Освен при търговците развиване има и при самата Българска самостоятелна енергийна борса. Оборотът от покупко-продажби на сегментите " Ден напред " и " В рамките на деня ", по които сдружението играе ролята на клирингова къща, е над 1.1 милиарда лв.. За съпоставяне - през 2017 година сумата беше 620.7 млн. лева, а година по-рано - 175 милиона. Очакванията са през тази година оборотът да надвиши 1.5 милиарда лева заради излизането на нови производители на свободния пазар.

Иначе личните доходи на БНЕБ са 7.5 млн. лева, което е два пъти повече по отношение на 2017-а. Повече от двойно пораства и облагата, която е 3.8 милиона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР