Очакванията на Европейския център за транспортни политики, че новите ръководства

...
Очакванията на Европейския център за транспортни политики, че новите ръководства
Коментари Харесай

ЕЦТП иска оставки на пътни шефове


" Очакванията на Европейския център за транспортни политики, че новите управления на Агенция " Пътна инфраструктура " и на принципала Министерство на районното развиване и благоустройството са експертни и интензивно ангажирани и с застраховане на сигурността на пътищата бяха опровергани преди дни. И това ни предизвика да желаяме оставки ", оповестяват от центъра.

Ето какво още пишат:

Европейският център за транспортни политики е неправителствена организация, в чийто състав влизат специалисти, ангажирани в разнообразни браншове от сферата на превоза. Досега сдружението е направило десетки професионални инпекции по пътищата на България с единствена цел възстановяване на сигурността на придвижването и в нито един от тези случаи не я е заплашило!

Агенция " Пътна инфраструктура " обаче се опита да внуши, че се е случило точно това при проучването на ЕЦТП за качеството на новоположената маркировка в новоремонтирания сектор на Автомагистрала " Тракия " сред 160-я и 180-я километър. И го направи вместо да вземе отношение по казуса, за който сигнализираме от месец насам, и още по-нелепо - чак в този момент, по отношение на репортаж по тематиката разгласи, че занапред ще извърши лично премерване на качеството на маркировката.

Това държание, както и опитите за подстрекателство, че проучванията на ЕЦТП са " нелигитимни ", демонстрират няколко неща - отвращение за действително деяние, макар отговорностите и правомощията; неглижиране на проблеми, касаещи живота и здравето на жителите на Република България, даже и когато за тях е сигнализирано; опит да се ограничи правото на неправителствения бранш да прави самостоятелни инспекции на положението на пътната инфраструктура.

Оправданието, че този ремонт е осъществен при предишно управление и актуалното не носи отговорност, няма да направи пътя по-безопасен. Не може да бъде и застраховка за комфортно безучастие.

Чудим се тогава за какво АПИ обществено оповести, че се влагат некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали в ремонта на автомагистрала " Тракия " в сектора сред Чирпан и Нова Загора. И питаме: Какво е подхванато по този мотив.

Не сме спирали и няма да спрем да вършим инспекции на сектори, за които сме сигнализирани за проблем, сами сме открили подобен, или е настъпило следващото пътно-транспортно произшествие, показващо, че има недостиг в инфрактруктурата. Например, след последната ни ревизия - на мястото на тежката злополука с петима починали край село Микре, на база професионална експертиза направихме констатации и излязохме с рекомендации. Материалите бяха изпратени на АПИ, само че и до през днешния ден те не са прегледани. Впрочем, поканихме АПИ дружно да правим инспекцията. Отговор нямаше.

Ние от ЕЦТП настояваме за незабавна замяна на маркировката на Автомагистрала " Тракия " гаранционно от фирмата-изпълнител. Настояваме и за оставка на ръководителя на АПИ и на отрасловия зам. министър, отговарящ за организацията поради това, че в границите на месец не подхващат нищо по тематиката, респективно за гарантиране на сигурността на преминаващите. Припомняме, че обвързване на всяка държавна институция е да работи в изгода да обществото и да подсигурява опазването живота и здравето на популацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР