Очакванията на британската общественост за инфлацията през следващата година се

...
Очакванията на британската общественост за инфлацията през следващата година се
Коментари Харесай

Рекорден ръст на британските инфлационни очаквания през септември



Очакванията на английската общност за инфлацията през идната година се покачиха рекордно този месец, повишавайки риска Английската централна банка (АЦБ) да изпрати скоро известие за стягане на паричната и лихвена политика.

Месечното изследване на Citi/YouGov за инфлационните упования сподели, че обществените инфлационни упования в Обединеното кралство за идващите 12 месеца скочиха през септември до 4,1% от 3,1% през август - най-рязко месечно нарастване от началото на това изследването преди повече от 15 години, оповестява Ройтерс.

Очакванията за по-дългосрочна инфлация за идващите 5 до 10 години пък се покачиха до 3,8% през септември от 3,5% през август.

" Днешните данни, изключително тези за дълготрайните упования, демонстрират, че възходящите опасности за инфлационните упования могат да се ускорят във възходяща посока. Рязкото нарастване рискува отговор от страна на Комитета по парична политика на АЦБ тази седмица ", показаха от Citi/YouGov.

Комитетът по парична политика на АЦБ ще заседава този четвъртък. Проучването на Citi контрастира с доста по-малкото нарастване на инфлационните упования в допитване през август, което АЦБ разгласява предходната седмица.

Финансовите пазари чакат АЦБ да стартира да покачва английските лихвени проценти при започване на идната година, евентуално още през февруари, макар че множеството икономисти считат, че това ще се случи едвам в края на 2022 година.

Английската централна банка преглежда деликатно инфлационните упования за признаци, че обществеността чака инфлация над междинното равнище в средносрочен проект, което може да докара до по-голям напън за повишение на заплатите и да накара бизнеса да увеличи цените в очакване на по-високи разноски.

Инфлационните упования са склонни да нарастват поради краткосрочните покачвания на настоящия ритъм на инфлация. Миналия месец инфлацията на потребителските цени във Англия скочи до 3,2% от 2,0% през юли, а през последните дни енергийните компании предизвестиха за огромно нарастване на сметките за електричество и отопление.

Проучването Citi/YouGov се основава на анкета от 2 005 пълнолетни британци и беше извършено на 20 и 21 септември.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР