Очакването на музикалната ни общественост съвсем скоро ще бъде възнаградено

...
Очакването на музикалната ни общественост съвсем скоро ще бъде възнаградено
Коментари Харесай

Магична поява на Янините девет братя от Любомир Пипков

Очакването на музикалната ни общност напълно скоро ще бъде възнаградено с новата режисура на Софийската опера и балет на ненадминатия шедьовър на Любомир Пипков – величавата му оперна творба „ Янините девет братя “!

Режисьорът Пламен Карталов е пристъпил към реализацията на това знаменателно произведение от националната ни музикална съкровищница, мобилизирайки за тази заветна цел един креативен екип от най-изтъкнатите и от напълно млади актьори на първия ни оперен спектакъл.

На времето той бе споделил: „ Янините девет братя е тематика, в която се оглеждат доста аргументи и доста мотиви, с цел да кажем, че тази тематика както през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден, и постоянно ще остане да отеква като мрачен звън от камбана, звън, напомнящ за една цяла национална покруса. В нея като че ли всички настоящи лица с постъпките си от предишното са останали да живеят и през днешния ден “.

Самият Любомир Пипков през 1957 споделя: „ В тази опера желаех да видя предишното на своя народ от модерни позиции, да разкрия правото на един живот, цялостен с мъдрост, опит и религия в бъдещето … Върху фона на средновековието аз противопоставих два облика – светлия облик на резбаря Ангел против облика на Георги Грозника. Помъчих се да насочва упрек към тогавашните тъмни сили, които сечаха ръцете на напредничавия човек у нас. Може ли да се каже, че това е бягство от съвременността? Струва ми се, че с историческия сюжет аз решавах модерни задания “. И още нещо прибавя той:

„ Творчески постоянно ме е вълнувал казусът за създаване на български музикален жанр. Винаги съм считал, че той би трябвало да се оформи благодарение на три големи фактора: опита от международната класическа музика, нашето песенно и ритмично благосъстояние и историческия миг, който внася наличие в творбата “. Това верую на незабравимия ни композитор дава съображение да се направи заключението, че „ Любомир Пипков преодолява етнографското боравене с локалната музикална традиция и консерватизма в креативната последователност, откривайки новите хоризонти на едно независимо творчество “.

С небивало просветление френският учител Пол Дюка прави оценка още в началния стадий креативното начинание на младия си ученик Любомир Пипков: „ Вие изравяте от земята един жанр. Ако това произведение приключи по този начин, както е почнало, ще бъде един шедьовър! “ Константин Илиев след четвъртата режисура на „ Янините девет братя “ през 1984 година продължава да назовава тази творба „ най-българската от всички български опери. Този катехизис на нашето национално музикално творчество! “ Според него: „ Само една кръвна връзка с манталитета, бита и изкуството на народа, една безгранична синовна обич към напуканите ръце на българина могат да родят произведение, като „ Янините девет братя “.

По-късно изтъкнати музикални дейци ще насочат към достолепията на това оперно заглавие своите откровени похвални слова:

„ Когато един оперен спектакъл сложи „ Янините девет братя “, това значи, че той се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската музикална просвета “ (Иван Хлебаров).

„ Сред многочислените му съществени достолепия ще се огранича да акцентира на едно: доколко необичайността на музикално-театралното мислене на Пипков в тази творба, тези така съвременни като днешно средство обрати и вметки в хода на събитията вътре в самото деяние, проехтява с двойна мощ при откритата еднаквост на стилистиката „ ключът “ за средновековно представление. Зрелище пъстро и надълбоко като народопсихология, постигнало пределна четливост в решението с коренището и родовото дърво на българина, от което злокобно изригва Злото и по този начин красиво и тъжно звучи Доброто. … Чрез тази опера ние би трябвало да демонстрираме на какво е кадърен българският талант и би трябвало да я поддържаме с всички сили. Любомир Пипков заслужава нашето поклонение! “ (Розалия Бикс)

В новата режисура на Софийската опера и балет ще забележим и чуем в основните функции: Майката – Иванка Нинова и Румяна Петрова; Яна – Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Мариана Цветкова; Георги Грозника – Петър Бучков и Светозар Рангелов; Ангел – Костадин Андреев и Хрисимир Дамянов; другите братя – Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов и Стефан Димитров.

В останалите функции вземат участие изтъкнати солисти от креативния състав и хорът на Операта.

Премиерата е на 22 март 2018 година от 19,00 ч. Останалите представления ще бъдат на 28, 29 и 30 март 2018 година също от 19,00 ч.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР