Очакваме инфлация и фалити. Така енергийният експерт Иван Хиновски от

...
Очакваме инфлация и фалити. Така енергийният експерт Иван Хиновски от
Коментари Харесай

Експерт с леден душ: Идат инфлация и фалити

Очакваме инфлация и банкрути. Така енергийният специалист Иван Хиновски от „ Има подобен народ” попари очакванията за скорошна смяна. По думите му, с цел да се понижи натискът на цените на външните пазари на газ, би трябвало да се проучат личните ни газови запаси в Черно море.

„ Имаме и други запаси, само че това е въпрос на управническа проницателност и политическо решение “, сподели още енергийният специалист пред „ Фокус”.

„ Трябва да бъде приложена нова, смесена система - едно базово количество природен газ да се внася по дълготрайни контракти, само че при друга по-справедлива система на индексиране на цената, а свръхнуждите да пазарим на газовите тържища на спот-търговия.

Това е практиката в Германия, Унгария минава на подобен вид. Основният плюс на един подобен метод е нарасналата степен на прогнозируемост на цените.

Тук категорично желая да посочи значимостта и ролята на един от базовите правила в нашата теория за енергийно развиване на страната – развиване на личен рандеман, с каквито запаси страната потвърдено разполага, само че по неразбираеми аргументи този рандеман се неглижира “, акцентира Иван Хиновски.

Според специалиста нужни са незабавни промени в Закона за енергетиката в редица области, само че първото по значимост е да се промени отчасти статута на Фонда за сигурност на електроенергийната система, който да се трансформира в разплащателна организация, която да разпределя към нуждаещите се по цялата верига свръх насъбраните доходи от продажби и експорт на електрическа енергия от генериращите сдружения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР