Очакваме Европейската комисия да обърне специално внимание на ситуацията на

...
Очакваме Европейската комисия да обърне специално внимание на ситуацията на
Коментари Харесай

Явор Гечев: Очакваме Комисията да обърне специално внимание на пазара на маслодайни култури

Очакваме Европейската комисия да обърне особено внимание на обстановката на пазара на маслодайни култури и да приложи всички вероятни принадлежности, в това число изключителни ограничения, според член 219 от Регламент (ЕС) 1308/2013 за намаляване на въздействието върху производителите от Европейския съюз. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Брюксел. Той добави, че България поддържа Украйна в тези сложни времена, само че има разстройства на пазара на слънчоглед, които будят безпокойствие.

„ Считаме, че са нужни принадлежности за бързо влияние във връзка с зародилия пазарен дисбаланс, с цел да бъдат предотвратени по-сериозни стопански разтърсвания с дългогодишен резултат върху пазара на слънчоглед, понижаване на конкурентоспособността на производителите, както и на жизнеспособността на стопанствата в бранша ", добави министър Гечев. По отношение на осъществяването на Плана за деяние „ Коридори за солидарността " сред Европейски Съюз и Украйна, България се ангажира да постави оптимални старания за реализиране на транспортите на зърно за трети страни по транспортните направления и по всяко направление от железопътната мрежа и пристанищата си, с наличния софтуерен потенциал.

Министър Гечев осведоми своите сътрудници за актуалната обстановка с пазара на зърнени култури в България. Той означи, че новата годишна продукция от пшеница, ечемик и рапица към този момент е прибрана, като се регистрира спад в количествата спрямо миналата годишна продукция - при пшеницата и ечемика от към 10%, a при рапицата от към 20%.

В рамките на съвещанието бе сложена и тематиката за устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана. Министър Гечев изрази поддръжка към апела на Полша - Европейска комисия да показа спомагателна и усъвършенствана оценка на влияние, която по обстоен и съответен метод преглежда въздействието на оферти план на правилник върху продоволствената сигурност на Европейски Съюз. „ Липсата на оценка на социално-икономическото влияние на доста от аспектите, свързани с намаляването на използването на продуктите за растителна отбрана, в подтекста на последствията от войната в Украйна, за производството на главните храни в Европейски Съюз и в световен мащаб, буди терзания ", добави аграрният министър.

Европейските министри дискутираха и Директивата за излъчванията от индустрията по време на съвещанието. „ Намаляването на прага, над който инсталациите за развъждане на прасета и домашни птици се включват в приложното поле на Директива 2010/75/ЕС, както и прибавянето на инсталациите за развъждане на наедрял рогат добитък, ще окаже влияние върху огромен брой животновъдни стопанства, като ще сътвори забележителна финансова тежест ", уточни министър Гечев.

По думите му на процедура се обгръщат огромен брой фамилни ферми в селските региони, които не разполагат с опциите на индустриалното отглеждане на животни и са застрашени от преустановяване на активността. И подчертава, че това би довело до съществени обществени, стопански и финансови последици, с директно влияние и върху продоволствената осигуреност на популацията.Земеделският министър добави, че увеличението на натоварването върху способените органи ще докара до в допълнение закъснение при издаването на разрешителните, ще утежни капиталовата среда и ще забави прехода на Европейски Съюз към чиста, кръгова и неутрална във връзка с климата стопанска система.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР