Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха.

...
Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха.
Коментари Харесай

Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно тази година

Очакваме добра годишна продукция тази година без значение, че годината е по-суха. А стопаните с пропаднали площи ще бъдат на 100% обезщетени. Това сподели в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева след завършилия Консултативен съвет по зърно в МЗХГ, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Танева уточни, че чака добивът на зърно тази година да бъде към 5 млн. тона. Тя съобщи, че страната ни ще резервира статута си на огромен чист експортьор на зърно, а цената ще се дефинира по същия метод.

“България изрично ще резервира статута си на огромен и то чист експортьор на зърно. Цената ще се дефинира по същия метод и съгласно разбора няма, все още, данни за повишение на продуктите от първа нужда като брашно и самун ”, сподели Танева.

За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, сподели още земеделският министър. За тези, които са под 100%, няма държавна помощ.

По думите й песимистичните прогнози са за годишна продукция от пшеница в размер на 4,5 милиона тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона.

“Практиката ни демонстрира, че постоянно действителните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е почти 5 милиона тона и ще запазим размерите си като бизнес, самозадоволяване за самун и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места ”, уточни Десислава Танева.

От своя страна ръководителят на Консултативния съвет по зърното към Министерството на земеделието, храните и горите Венцислав Върбанов съобщи, че не би трябвало да имаме терзания по отношение на реколтата.

Той акцентира, че поради засушаването съществуват местни проблеми за реколтата, само че това няма да се отрази осезаемо.

„ Те са за регионите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област, проблеми в Южна България. Поет е ангажимент от МЗХГ до края на годината на сътрудниците със 100 % пропаднали площи да бъде изплатена държавна помощ, с цел да бъдат подкрепени. Очаква се добра годишна продукция в международен мащаб, което ще докара до завишаване на запасите. Не се чакат разтърсвания и на пазарите. В Русия и Австралия ще има нарастване на добивите. Цените в България се ориентират по цените на интернационалните пазари “, добави Върбанов.

Председателят на Националната асоциация на земеделските производители Костадин Костадинов уточни, че чака 30% спад в добива, само че все пак положението е приемливо положително.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева увери, че хлябът на България е обезпечен и няма никаква паника във връзка с зърнени баланс в страната. Тя изрази вяра през септември са влезе в действие Закона за храните, който, по неини думи, ще промени обстановка на пазара в позитивна посока.

В умозаключение министър Танева разгласи, че чака да получи нарастване от 376 милиона евро на бюджета на Програмата за развиване на селските региони от Европейска комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР