Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха.

...
Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха.
Коментари Харесай

Танева: Очакваме около 5 млн. тона добив на зърно тази година

Очакваме добра годишна продукция тази година без значение, че годината е по-суха. А стопаните с пропаднали площи ще бъдат на 100% обезщетени. Това сподели в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева след завършилия Консултативен съвет по зърно в МЗХГ, съобщи БГНЕС.
Танева уточни, че чака добивът на зърно тази година да бъде към 5 млн. тона. Тя съобщи, че страната ни ще резервира статута си на огромен чист експортьор на зърно, а цената ще се дефинира по същия метод.
" България изрично ще резервира статута си на огромен и то чист експортьор на зърно. Цената ще се дефинира по същия метод и съгласно разбора няма, все още, данни за повишение на продуктите от първа нужда като брашно и самун ", сподели Танева.
За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, сподели още земеделският министър. За тези, които са под 100% няма държавна помощ.
Розопроизводителите ще бъдат изрично подкрепени съгласно загубите, съобщи министърът.
Това е секторът, който има безапелационен спад на прихода, сподели Танева и уточни, че точно розопроизводителите ще бъдат едни от първите подкрепени. От думите ѝ стана ясно, че министерството ще отдели 50 млн. евро за подкрепяне на земеделските производители, а таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за дребни и междинни предпрятия - 50 000 евро.
България е направила всичко, което може в поддръжка на дребните фермери, добави тя.  Коментарът и пристигна в отговор на рецензиите на президента Румен Радев, че в страната ни се дават по-големи дотации на огромните фермери.
„ Всичко останало е популизъм – дали избирателен или политически, не мога да кажа. Не може от президентската институция да се приказват такива общи приказки. Когато вършим изявления, би трябвало доста добре да познаваме нормативната база и общите европейски правила на систематизиране на дотациите. Те се дават на повърхност и това е обща европейска регулация и по правила, които България в народен проект не може с национално решение да промени. България се е възползвала от всички дадени опция. От Пакета „ Директни заплащания “, който е близо 800 милиона евро, оптимално вероятните средства да бъдат ориентирани към дребните производители с преразпределителното заплащане, към Сектор „ Животновъдство “, „ Плодове и зеленчуци “ посредством обвързаната поддръжка и България се пази и обезпечава бюджета за заплащането всяка година на националната преходна помощ, която е за отглеждането на животни и тютюнопроизводството “, посочи тя, добавя " Фокус ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР