Очакваме, че ще има реакция и от страна на правителството

...
Очакваме, че ще има реакция и от страна на правителството
Коментари Харесай

Външните министри на България и Северна Македония с коментари за бъдещето на спорните клубове

" Очакваме, че ще има реакция и от страна на държавното управление на Република Северна Македония, с цел да се доближи до европейско решение за действието на клубове, основани от жители на страната с българско национално съзнание ", сподели на конференция през днешния ден министърът на външните работи на България Николай Милков.

На въпрос какво ще бъде бъдещето на към този момент основаните български клубове, чиито имена попадат в обсега на закона за сдруженията и фондациите като неприемливи и които имат тримесечен период, с цел да трансформират имената си или ще бъдат заличени от Централния указател в страната, Милков изрази вяра, че българските клубове ще могат да действат обикновено.

" Те стават повече и повече, и това е добър знак, тъй като хората с българско национално съзнание виждат опция посредством този метод на асоцииране да защитят своя интерес, обвързван с етническа идентификация и чакаме от Република Северна Македония да обезпечи естествена среда за действието им, с цел да бъдат мост, а да не мотив за разделяне и диалект на омразата ", съобщи Милков.

Българският министър на външните работи е на работно посещаване в Скопие, по време на което дружно с сътрудника му от Република Северна Македония Буяр Османи откриха бизнес конгрес с присъединяване на над 150 български компании, двамата поставиха цветя на паметника на Св. Климент Охридски, като взаимно отбелязване на деня на Климент Охридски, срещна се и с ръководителя на Народното събрание на страната Талат Джафери, заяви Българска телеграфна агенция.

Османи: Подкрепям откриването на нови клубове в Северна Македония, в случай че желанието е почтено и не цели провокация

" Подкрепям откриването на нови български клубове в Република Северна Македония, в случай че желанието е почтено, в случай че задачата не е да се предизвика съседът, а да се сътвори платформа за разпространение на своето. Тогава и аз ще бъда на откриването му, с цел да дам сигнал, че в случай че тази страна е позната по света с нещо, то е поради модела на самостоятелните и груповите права ", сподели на конференция, в отговор на журналистически въпрос министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

По думите му РСМ е модел за междуетническа функционална народна власт, а нападенията върху българските клубове Османи назова " вторични земетресения след огромното земетресение, което имаше в връзките сред България и Северна Македония през последните две години. " Афтършоковете не предвещават ново земетресение, а са знак за усмиряване на земята. Когато навлизате в нови връзки е нужен преход. Няма да е елементарно, нямам доверие в идеални изходи от който и да е развой, само че имаме положителното желание и би трябвало да създадем доверие между тях ", сподели Османи.

Той напомни, че министерството на външните работи първо е осъдило експанзията против българския клуб " Цар Борис Трети " в Охрид, чийто стъкла бяха счупени на първо време с камъни, а след два дни по него беше стреляно и с огнестрелно оръжие. Османи сподели, че самият той е част от втората по величина етническа общественост в Република Северна Македония - албанската, " която преди време имаше провокации във връзка с интеграцията си " и прикани българската общественост " да се учи от този опит ".

" Няма да бъде елементарно, само че дружно ще се борим всяка една общественост в Република Северна Македония да откри своето място, за има независимост на показване, развиване, интегритет. Бих желал, даже отвън мандата ми на външен министър да бъда този мост, и този канал, който да поучава по какъв начин една общественост би трябвало да се интегрира, тъй като усещам отговорност, че връзките сред двете страни са значими ", уточни Османи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР