Очакваме България да изработи единна позиция на правителството по отношение

...
Очакваме България да изработи единна позиция на правителството по отношение
Коментари Харесай

Османи: Очакваме единна позиция от България, за да преговаряме

Очакваме България да създаде единна позиция на държавното управление във връзка с по-нататъшния преговорен развой сред София и Скопие. Въпреки че има връзка, няма по какъв начин да се водят съответни диалози, до момента в който не чуем тази единна позиция. Топката е в ръцете на България, съобщи през днешния ден външният министър на районен съд Македония Буяр Османи.

Той отхвърли изказванията, че се приготвят или преглеждат съответни оферти и тематики.

„ Мисля, че те също знаят, че процесът не може да бъде привързан толкоз непосредствено, т.е. с цел да се слагат условия за началото на договарянията, в случай че се създадат конституционни промени. Смятам, че на масата е поставено едно положително предложение, което е компромис сред тяхното искане да завърши преди и нашите искане да стане директно преди участието. Мисля, че Република България е наясно с това, мисля, че по-скоро става въпрос за неналичието на консолидирана позиция там, която да бъде обявена на нашето външно министерство”, сподели Османи.

Коментирайки изказването на българския президент Румен Радев, че „ няма да разреши македонизмът да влезе в ЕС”, Османи акцентира, че в България има лица, които се пробват посредством провокации и блокади „ да ни накарат да допуснем неточност в последните седмици от цикъла”.

Такива хора „ освен че желаят блокадата да продължи, само че по опция за пред хората виновността да е наша и по тази причина има опити за обсада и провокации”, акцентира министърът.

„ Република Северна Македония няма нито една забележка от който и да било по отношение на процеса на присъединение, всички, в това число 26-те на масата предходната вечер, настояват, че топката е в България”, съобщи Османи.

Той акцентира, че задачата на Скопие е да построи правилни връзки с България, „ тъй че ще продължим да бъдем градивни и в бъдеще, а сходни провокации отхвърляме и осъждаме”. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР