Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции за закупуването на

...
Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции за закупуването на
Коментари Харесай

Държавният глава: През 2019 г. правителството скри реалната цена за F-16, която виждаме днес | Очаквам правителството да вземе рационално решение за въздушния суверенитет на България

Очаквам държавното управление да прегледа всички вероятни варианти за закупуването на още 8 самолета за изтребителната ни авиация, да вземе рационално решение, тъй че България да остане виновна страна към личния си въздушен суверенитет и към интегрираната система за противовъздушна защита на алианса, където имаме ясни задължения. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти. По думите му България не трябва да позволява неуспех в своите отбранителни качества, изключително в актуалните сериозни времена.

В отговор на въпрос за предлагането на Съединени американски щати за втори пакет от 8 самолета F-16 на стойност $1.673 милиарда, президентът напомни, че през 2019 година е наложил несъгласие на решението на Народното събрание за закупуването на първия пакет F-16, не поради качествата на самолета, които са безспорни, а поради метода, по който е бил подписан договорът от българската страна.

„ Тогава ясно споделих, че държавното управление по това време крие от българската общност действителната цена от 3 милиарда лева “ уточни президентът. Той напомни и решението на българското държавно управление тогава да ореже безобразно пакета от действителни качества и съоръжение и да го сведе до по-приемливите за обществото 2,1 милиарда лева, наред с уверенията, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин. „ Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 милиарда лева Сега предлагането още веднъж е 3 милиарда лева и няма по какъв начин да бъде другояче “, акцентира президентът и посочи, че това е цената, с цел да разполага България с цялото съоръжение за постигане до оперативна подготвеност.

„ Сега държавното управление би трябвало да вземе извънредно тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която дружно с инфраструктурата ще коства на България 5,5 милиарда лева “, акцентира президентът Румен Радев. По думите му страната ни би трябвало да има тези качества, само че е значимо по какъв начин ще се случи това, дали държавното управление ще може да си го разреши, при какво разсрочено заплащане – за 10-15 години или единствено за една година.

Държавният глава още веднъж акцентира, че няма страна, която да може да носи бойно дежурство единствено с 8 самолета и лъжат обществото тези, които настояват, че България може да носи наряди с F-16 незабавно след 2025 година, когато се чака да дойдат първите 8 самолета. Президентът подсети, че в случай че държавното управление вземе решение задоволително експедитивно и подписа контракт до 2-3 месеца, идващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат към 2027-2028 година, а бойно дежурство ще може да се носи към 2030 година „ Ако държавното управление реши да се бави, празнотата от вероятно прекъсване на употреба на МиГ-29 ще стане още по-голяма “, сподели още президентът Румен Радев. Затова, по думите му, е належащо да бъдат прегледани всички вероятни варианти за гарантиране на въздушния суверенитет на България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР