Очаквам новата атмосфера на повишено доверие и динамиката в работата

...
Очаквам новата атмосфера на повишено доверие и динамиката в работата
Коментари Харесай

Румен Радев призова за ясни времеви графици за решаването и на политическите въпроси между България и РСМ

Очаквам новата атмосфера на нараснало доверие и динамичността в работата на държавните управления на България и Република Северна Македония да улеснят работата по нерешените политически въпроси, които попречват разговора и най-много отварянето на вратата за начало на договаряния за участие в Европейския съюз.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и водената от него държавна делегация.

На срещата българският държавен глава приветства основаването на секторни групи за съдействие в разнообразни значими области и набелязването на периоди за реализиране на избрани резултати в тяхната активност.

„ Паралелно с работата по секторните групи по всички въпроси за съгласуваност, за икономическо съдействие, селско стопанство, туризъм, просвета и обучение, ние не можем да загърбим и останалите нерешени политически въпроси, тъй като те са извънредно значими за сигурността, за просперитета и развиването освен на Северна Македония и България, а и на целия район “, уточни президентът Радев и прикани за въвеждането на ясни времеви графици за реализиране на резултати и при решаването на откритите политически въпроси.

По думите на Румен Радев е належащо да се посочат както краткосрочните задания, които би трябвало да се решат преди започването на договарянията на югозападната ни съседка за участие в Европейски Съюз, по този начин и да се набележат дълготрайните цели след отварянето на преговорния развой при ясни механизми за тяхното реализиране.

Като един от българските политици, които желаят допустимо най-бързо да види Република Северна Македония като член на Европейски Съюз, за мен е доста значимо процесът на интеграция да бъде резистентен и необратим, уточни Румен Радев и още веднъж открои въпроса за правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание като сензитивен за българското общество.

По думите на президента вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, както и гарантирането на тяхното пълноправие, паралелно с другите елементи от нации, е наложително изискване България да отвори вратата за начало на договарянията за участие, наред с ясни механизми за премахване езика на омразата, уважението към общото културно и историческо минало, превъзмогването на останали идеологеми от комунистическото минало.

Основната писта за нашия разговор, за превъзмогването на тези нерешени политически въпроси, е да имаме прям, откровен разговор, съобщи Румен Радев, като добави, че е пристигнало време за политическа воля и мъдрост.

„ Ако покажем това и двете страни, съм уверен, че по допустимо най-бързия метод България освен ще отвори вратата за начало на договарянията, само че ще бъде страната, на която най-вече може да разчитате за интеграцията на Република Северна Македония в Европейски Съюз “, уточни българският президент и добави, че хората от двете страни на границата чакат час по-скоро да могат да поддържат връзка по доста по-пълноценен метод.

Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски уточни, че във връзка с отворените политически въпроси динамичността на диалозите би трябвало да стане по-интензивна и да е в духа на добросъседството. Той акцентира, че е належащо разговорът да се базира на европейските полезности, като се резервира достолепието и на жителите от двете страни на границата.

„ С решаването на отворените въпроси може да станем образец за Европейски Съюз за това по какъв начин да се развива един район “, съобщи Ковачевски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР