Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина

...
Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина
Коментари Харесай

Радев: Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната агенция за българите в чужбина да заработи ефективно

Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната организация за българите в чужбина да проработи дейно в полза на нашите сънародници зад граница. България работи интензивно, в това число на най-високо политическо равнище с управляващите в Република Албания, за решение на проблемите на българското национално малцинство в страната. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Тирана преди среща с представители на българското национално малцинство в Република Албания.

Държавният глава е на посещаване в Тирана, където на следващия ден ще съставлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани. Президентът напомни, че вследствие на градивния разговор с Албания през 2017 година страната призна българското национално малцинство и включването му в националното си законодателството, тъй че българите в Албания свободно да упражняват правата си, да съхраняват своята национална просвета, език и еднаквост.

Държавният глава означи, че развиването на връзките с българските общности зад граница е приоритет. Този въпрос е във фокуса на разнообразни стратегии на Министерството на външните работи, Министерството на образованието и на Министерството на културата, само че може и би трябвало да се направи още доста повече. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната организация за българите в чужбина да проработи дейно, тъй че тези наши сънародници зад граница с българско съзнание да могат да получат документ за генезис, в случай че подобен им е бил отхвърлен от локалните управляващи, съобщи президентът Радев и посочи, че това би трябвало да става въз основата на ясни критерии.

Представителите на българската общественост в Албания сложиха по време на срещата редица въпроси, свързани с улеснение на процедурата за приемане на българско поданство, на достъпа до информация за плановете, посредством които страната ни подкрепя българските общности в чужбина, за образованието на роден език и други.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР