Очаква се властите на Шлезвиг-Холщайн да обявят днес дали арестуваният

...
Очаква се властите на Шлезвиг-Холщайн да обявят днес дали арестуваният
Коментари Харесай

Германски журналист: Карлес Пучдемон превърна каталунския конфликт в световен

Очаква се управляващите на Шлезвиг-Холщайн да разгласят през днешния ден дали задържаният някогашен каталунски министър председател Карлес Пучдемон ще бъде изместен в ареста за лица, подлежащи на екстрадиция, написа английският в. "Гардиън ", цитирайки Ралф Дьопер, заместник-прокурор на северната немска провинция.

Изданието напомня, че съгласно европейските правила Германия има 60 дни да реши дали да го върне в Испания. Ако бъде приет за отговорен по обвиняванията за протест и подстрекателство към безредици, повдигнати от испанския съд, сепаратисткият водач може да получи присъда до 25 години затвор. Според немски медии карцерът е бил резултат от схемата за шерване на информация сред испанското разузнаване и немската федерална полиция.

Мадрид анулира първичната интернационална заповед за арест, издадена през ноември предходната година, заради опасения, че Белгия няма да екстрадира Пучдемон, с цел да бъде съден по обвиняванията в протест и подстрекателство към безредици, които не са част от белгийското право, напомня английското издание. Ако Брюксел беше екстрадирала единствено по обвиняването в корист с публични фондове, Испания нямаше да може да му предяви по-сериозните обвинявания.

В петък Испания възобнови заповедта за арест против Пучдемон и петима други сепаратистки водачи. Федералната репулпика обаче може да екстрадира обвинени единствено в случай че закононарушението е наказауемо съгласно немския закон, който не включва закононарушение като протест или подстрекателство към безредици. В немското право съществува закононарушението държавна измяна, само че то е дефинирано като потреблението на мощ или опасност със мощ за подкопаване на конституционния ред. Едностранното оповестяване на самостоятелност в Каталуния беше изцяло спокойно, въпреки и неразрешено съгласно испанските закони. Испанските управляващи биха могли да претендират, че е имало безмълвна опасност със мощ.

Арестът на Пучдемон в Германия въвлича огромната европейска страна в испанския вътрешен спор, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ". Каталуния е обхваната от политически безредици след оповестяването на независимостта през октомври, последвано от свалянето на районното държавно управление от централната власт. Заплахата от правосъдно гонене на Пучдемон и неговите съдружници ги принуди да избягат в европейски страни и в този момент Европа е на път да се замеси още повече в спора.

Предстои да забележим дали новата нападателна позиция на Испания ще отслаби или ускори сепаратисткото придвижване, само че в Каталуния резултатът от ареста неотложно стана явен след конфликтите по улиците на Барселона през вчерашния ден. Подкрепящият сепаратистите ръководител на каталунския парламент Роже Торен прикани за "широк фронт " в отбрана на самостоятелните и групови права в Каталуния.

След като не можа да попречи на сепаратистките каталунски партии да запазят болшинството си на изборите за районен парламент, испанското държавно управление насочи вниманието си към съдилищата. Пучдемон разгласи при започване на този месец, че се отхвърля от напъните си да бъде избран отново за президент на Каталуния. Той обаче продължи с напъните си за привличане на интернационална поддръжка за идеята на каталунските сепаратисти, посещавайки Финландия и Швейцария, с цел да участва на конференции, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ", акцентирайки, че Пучдемон получи поддръжка от сепаратистки политици в Европа, само че не съумя да се срещне с водача на нито едно европейско държавно управление.

Въпреки това немският публицист и публицист Томас Урбан написа във в. "Зюддойче цайтунг ", че Пучдемон е съумял да трансформира каталунския спор в интернационален, което не е в полза на Мадрид. Освен това твърдата линия на централното испанско държавно управление рискува да сплоти сепаратисткото придвижване, което преди броени дни не можеше да избере нов водач, показва той.

Арестуването на Пучдемон в Германия може да сътвори политически проблеми и за немския канцлер Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година... към профила, която встъпи в служба този месец, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР