Очаква се в средата на септември интерконекторът Гърция - България

...
Очаква се в средата на септември интерконекторът Гърция - България
Коментари Харесай

Енергийният министър увери: Газ ще потече по интерконектора на 1 октомври

Очаква се в средата на септември интерконекторът Гърция - България да получи Акт 15 и Акт 16. Има убеденост, че природен газ по тръбата сред Стара Загора и Комотини ще потече на 1 октомври. Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов след ревизия на българския сектор на Междусистемната газова връзка в региона на хасковското село Стамболово.

Графикът е извънредно упорит и всички страни би трябвало да работят в цялостна готовност до 1 октомври, съобщи министър Росен Христов.

" За момента нещата са уредени по този начин, че да тръгне всичко на 1 октомври, т.е. реалистично е, само че е на сериозния път ".

Приоритетно стартират договаряния с Азербайджан и турски компании-доставчици на синьо гориво. Ако се наложи, ще бъдат възобновени и диалозите с " Газпром ". Ще се разиска методът на заплащане по съществуващия контракт.

" Още не сме сигурни, че това ще се наложи, само че го имаме като алтернатива. Ако решим да го вършим, най-вероятния сюжет е да желаяме обновяване на доставките в границите на съществуващия контракт. Нов контракт, аз персонално не виждам смисъл да започваме от начало да преговаряме ".

Източник: БНР
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР