Очаква се продоволствена криза в целия свят, а българското правителство

...
Очаква се продоволствена криза в целия свят, а българското правителство
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Очаква се продоволствена криза, а правителството не е предвидило и лев за селското стопанство

Очаква се продоволствена рецесия в целия свят, а българското държавно управление не е планувало и 1 лева за ограничения за селското стопанство, разяснява в коридорите на Народното събрание заместник-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев. По думите му антикризисните ограничения на държавното управление първо са закъснели, а второ – нямат фокус, не са задоволително ясни, написа Tribune.

„Виждаме, че по-голямата част от тях са ориентирани към потреблението, компенсиране на инфлационните резултати. Най-лошо усещане в тези ограничения ни прави отсъствието на селското стопанство. Вчера шефът на централната банка на Англия, единствено да кажа, че тези хора се изричат един път на 10 година, сподели, че светът е изправен пред доста действителна продоволствена рецесия. Днес това се удостоверява и от други водещи фигури в света. А на ръба на продоволствена рецесия ние на поддържаме нашето селско стопанство“, посочи Цонев. Той означи и какво са създали други европейски страни в тази връзка.

„Да ви кажа какво направиха още преди 2 месеца останалите страни – големи пакети във Франция, в Италия, Германия. В Испания 16 милиарда от пакета за подкрепяне по-голямата част е за селското стопанство. Испания, която има втори или трети по величина дълг в Европа, взема спомагателни заеми да финансира тези неща, с цел да може да си избави цели браншове“, акцентира Цонев. Той подсети, че Движение за права и свободи са провели срещи с всички браншови организации в селското стопанство.

„С работодателските организации имаме подготвен пакет от ограничения, чакаме единствено да се отвори бюджетната процедура, тъй като те са в разноските. Няма никакво предпочитание от страна на държавното управление да води разговор с останалите. Това, което ни споделиха от организациите, е, че нямат никакъв разговор с държавното управление. Казаха ни, че сега се закриват цели ферми – животните се колят и се продават. Една плантация се възвръща за приблизително сред 5 и 10 година и в изискванията на тази жестока продоволствена рецесия нямаме 1 лева фокус“, недоумява депутатът от Движение за права и свободи. Според него всички ограничения на държавното управление ще са проинфлационни.

„Можеше да не се изземват част от средствата под формата на налози и в този момент да се връщат, тъй като по този начин се включват в цените на продуктите. Ето, в Испания и Италия пакетът планува тъкмо това – данъчни облекчения, с цел да не се изземват парите веднъж от хората, да се натрупат в сдруженията и след това да се върнат, тъй като това подтиква инфлацията“, уточни заместник-председателят на Движение за права и свободи. Запитан по какъв начин прави оценка предлагането на държавното управление за облагане на свръхпечалбата на енергийните сдружения, той разяснява, че ръководещите не са позволили плана на Движение за права и свободи в зала.

„Преписаха го и желаят да подкрепим техния. Трябва да отговорят за какво даже диалози не организирахме. Това е отвод за разговор в изискванията на рецесия. Това е чувство за самодостатъчност. Никой не си го разрешава в изискванията на криза“, посочи Цонев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР