Очаква се поне първата половина от етичната рамка за изкуствения

...
Очаква се поне първата половина от етичната рамка за изкуствения
Коментари Харесай

Европа изостава в прилагането на изкуствения интелект, но държи на етичната регулация


Очаква се най-малко първата половина от етичната рамка за изкуствения разсъдък, предлагана от Организацията за обучение, просвета и просвета на Организация на обединените нации – ЮНЕСКО, да бъде одобрена още тази седмица. Това заяви пред Радио София доцент Мариана Тодорова - лекар по футурология и откривател в Института по философия и  социология към Българска академия на науките и създател на книгата „ Изкуственият разсъдък “ .

Дискусията от специалистите по тематиката е доста значима, тъй като изкуственият разсъдък навлиза от ден на ден и въздейства в  разнообразни сфери от живота. Пример за това са специалностите, влизащи в листата на изчезващите, на секторите, които изискват промени и съдействие с „ умните “ нововъведения, новопоявяващите се работни места.

Медицината е ослепителен образец за навлизането на цифровите технологии в диагностиката и лекуването. Съществуват и платформи, които посредством математически модел могат да предвиждат развиването на пандемията или появяването на нови, добави доцент Тодорова.

Тя е уверена, че изкуственият разсъдък може да откри приложение и в религията, колкото и екзотично да наподобява това.

По думите на футуролога Европа изостава от Китай и Съединени американски щати и в този сфера не е конкурентоспособна, изключително във връзка с използването на научните достижения. Но на Стария континент най-вече обръщат внимание за етичната рамка. Дори и ЮНЕСКО да одобри подобен документ, регулацията ще има целесъобразен, а не наложителен темперамент.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова с доцент Тодорова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР